Četvrtak, 19 rujna, 2024

OTAC DANAŠNJEG CIK-a: Smjenjivao Srbe i Hrvate, i jako je volio jednu malu, u Jablanici…

Vrlo

Paddy Ashdown koji je sinoć preminuo u 77. godini jedan je od političara međunarodne zajednice kojeg će BiH naročito pamtiti. Neki po dobru neki ne. Šta mislimo tko će ga pamtiti po dobru a tko ne? Ima li iti jedan OHR šef, kojeg se Sarajevo neće sa sjetom sjećati i zamislimo, kad umre Inzko koliko će Miljacka suza odnijeti?

Kao visoki predstavnik u zemlji Bošnjaka, Paddy je donio i inicirao veliki broj odluka, koje su u suštini imale samo jedan cilj – jačati bošnjačku poziciju u BIH. Bošnjački mediji to zovu “jačanjem države BIH” no varaju se. Jačanjem nacionalizma u Bošnjaka, Paddy je neminovno doveo do porasta sveopćeg nacionalizma.

Koristeći naknadno dodijeljene  bonske ovlasti , koje se u Daytonu uopće ne spominju, Ashdown je na osnovu neizbježnog Daytonskog sporazuma pokušavao inicirati gradnju moderne bošnjačke nacionalne države .

Tako je ovaj živopisni britanski političar u teškoj i izuzetno kompleksnoj društveno-političkoj svakodnevici u periodu obnašanja funkcije visokog predstavnika (svibanj 2002. – svibanj 2006), prenosio nadležnosti na državu, nametao zakone smjenjivao, proglašavao dekrete, uvodio privremene mjere, sankcije i još mnogo toga.

I šta mislimo kog je smjenjivao?

Izuzetno je koristio bonske ovlasti u trenucima kada je procjenjivao da ne postoji način da se domaći političari dogovore ili da je njihovo djelovanje štetno za društvo. Neki od najzvučnijih poteza koje je uradio za vrijeme mandata je smjena Dragana Čovića sa funkcije člana Predsjedništva BiH u travnju 2005. godine.

Čović je smijenjen zbog optužnice protiv njega zbog zloupotrebe položaja i primanje mita za vrijeme dok je bio ministar financija FBiH 2000.

Prvo je uslijedila medijska hajka, potom smjena po želji Sarajeva, potom kad se pokazalo da se radilo o hajci, ista hajka optužila je Tužiteljstvo. Čoviću su tako prvi put pogažena građanska prava.

Nakon što je oduzeo ustavna prava  Čoviću njega je u Predsjedništvu BiH zamijenio Ivo Miro Jović, koji je izabran u Parlamentu BiH.

Pored toga Ashdown je u samo jednom danu, 30. lipnja 2004. godine smijenio čak 59 funkcionera iz RS-a. I niti jednog iz Sarajeva.

U mjerama smjena Ashdown je smijenio najviše članova Srpske demokratske stranke (SDS), od kojih 11 trajno, dok je donesena odluka da će se preostalih 48 moći vratiti funkcijama nakon što bude uhićen Radovan Karadžić.

Tadašnji visoki predstavnik u BiH koristeći bonske ovlasti smijenio je predsjednika Narodne skupštine RS-a i lidera SDS-a Dragana Kalinića, te Zorana Đerića koji je tada obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova RS-a.

Paddy nije sankcionirao niti jednog Bošnjaka. Nije niti Inzko. Nije ni Petritsch. Svi su oni redom, od dolaska do danas, kršitelji mirovnog sporazuma, i neprijatelji hrvatskog i srpskog naroda. Od kada je postavljeno pitanje financiranja OHR-a svi su naglo skočili na noge. Pa se čak probudio i mrtvi Shilling.

Za vrijeme Ashdownovog mandata ukinuta je supervizija u općinama Žepče i Gornji Vakuf te su te općine nastavile samostalno  funkcionirati, unatoč međunacionalnoj izmiješanosti.

Oružane snage, policija…

Radio je na utemeljenju Oružanih snaga BiH. To se u konačnici i dogodilo 1. siječnja 2006. nakon reforme obrambenog sistema te prijenosa nadležnosti s dva bosanskohercegovačka entiteta na državni nivo.

Donosio je državne i entitetske zakone u cilju zaštite bh. imovine, kako se državna imovina ne bi mogla tek tako prodati.

Povukao međunarodne članove Izborne komisije, nakon čega je formirana Centralna izborna komisija BiH sastavljena od domaćih ljudi.

Neumorno je radio na reformi policije, imenovao međunarodne sudce u Sud BiH, odsjek za ratne zločine, kao i članove VSTV-a.

Donosio je i odluke poput tarifa električne energije za industriju, kažnjavao je HDZ SBK zbog opstrukcija u oblasti obrazovanja i odbijanja da spoji “dvije škole pod jednim krovom” tako što im je oduzeo pet posto sredstava namijenjenih toj stranci. Generalno je uvodio financijske sankcije brojnim strankama.

Na funkciji visokog predstavnika naslijedio ga je njemački političar Christian Schwarz-Schilling.

Paddy je bio vrlo sličan Mesiću. Karakteran, sklon vicevima i lažima. Ostat će upamćen po salveti, i po jednoj zanosnoj plavuši, na vikendici u Jablanici.

Neka su mu mirna i lijepa vječna lovišta, bez obzira na sva zla koja nam je nanio. Mi smo uvjereni da je on to činio ne zato što nas mrzi, volio je on nas, al posao je bio posao, a pare su bile pare.

Paddy dobro si ti to sve odradio. Mi narodi, kolonijalne svijesti, bolje valjda nismo ni zaslužili.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Biskup Palić objavio dekret o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje

Nakon što je Dikasterij za nauk vjere, 19. rujna 2024. izdao Notu „Kraljica mira – o duhovnom iskustvu vezanim...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -