Subota, 27 travnja, 2024

Demokratska fronta podnijela kaznene prijave protiv SIP-a

Must Read
Demokratska fronta objavila je u četvrtak da je u srijedu, 19. prosinca, podnijela Tužiteljstvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) izvještaj o počinjenju više kaznenih dijela od strane članova SIP-a.

Prijave su podnesene protiv P.B., H.I., R.V., M.S. i B.N., a u vezi sa usvojenim Uputstvom o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH koju je SIP usvojio na 98. sjednici održanoj 18. prosinca 2018.

Dodaju da su navedene osobe prijavljene za izvršenje krivičnih dijela“zloupotreba položaja i ovlaštenja”, te “nesavjestan rad u službi”, a u vezi sa kaznenim djelima “dogovor za učinjenje kaznenih dijela” i “izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Ističu da je Demokratska fronta je navedeni Izvještaj o počinjenju kaznenih dijela podnijela smatrajući da su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva svjesno ignorirali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, te su na taj način zloupotrijebili položaj i ovlasti i nesavjesno radili u službi.

Nadalje, naglašavaju da je uputom da se za popunu Doma naroda koristi popis iz 2013. sasvim jasno da je Središnje izborno povjerenstvo, odnosno njenih pet članova, prekršila odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, te da su njeni članovi nesavjesnim radom i zloupotrebom položaja dali sebi za pravo da podzakonskim aktom okončaju implementaciju Aneksa 7 Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, o čemu isključivu nadležnost ima Visoki predstavnik u BiH ili Parlamentarna skupština BiH.

Također, u DF-u smatraju da su istom odlukom, legalizirajući popis iz 2013., svjesno ignorirajući činjenicu da je navedeni popis rezultat ratnih dešavanja u periodu od 1991. do 1995., navedeni članovi SIP-a počinili i kazneno djelo poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih odlukama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

U konačnici smatramo da su članovi SIP-a u potpunosti neovlašteno preuzeli ingerencije zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su na najgrublji način pravnim nasiljem derogirali Ustav Federacije BiH i time ugrozili ustavni poredak kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini u cijelosti, navedeno je u priopćenju.

Zbog svega navedenog Demokratska fronta traži pravovremeno poduzimanje mjera nadležnih tijela kojima su ta kaznena djela prijavljena posebno imajući u vidu institucionalne, društvene, sigurnosne i političke posljedice koje navedeno uputstvo SIP-a može proizvesti.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nitko iz Al Qaede nije došao u WTC tornjeve i izveo žene i djecu. Pa opet ubojstvo 3000 Amerikanaca nije proglašeno genocidom

Dok pišemo ovaj tekst Željko Komšić suborac Al Qaede u BIH govori u UN-u o zlu negiranja genocida u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -