Petak, 3 svibnja, 2024

SDP ČVRSTO UZ HRVATE? Najavljuju sabotažu formiranja Doma naroda FBiH donošenja Izbornog zakona?

Must Read

Kako navode iz SDP-a, ovim potezom pet članova SIP-a BiH pokušava “u praksi legalizirati rezultate etničkog čišćenja”.

– SDP BiH sa partnerima u BH bloku iskoristit će sve pravne mehanizme, uključujući i apelaciju Ustavnom sudu, kako bi se ova odluka stavila van snage – navodi se u priopćenju SDP-a.

Iz ove stranke očekuju i da Ured visokog predstavnika u BiH poduzme “potrebne korake kako bi se spriječila primjena ovog neustavnog, štetnog i opasnog akta SIP BiH”, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je OHR, kao vrhovni tumač Ustava, dao jasno tumačenje da se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do potpune provedbe Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma.

– SDP BiH neće pristati na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH pod ovim uvjetima i neće sudjelovati u bilo kakvim razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH dok se ovaj proces ne vrati u okvire Ustava i zakona – priopćeno je.

Iz SDP-a navode kako je većina u SIP-u ovakvim rasporedom mandata po kantonalnim skupštinama našla način kako da “osigura HDZ-u BiH nezaobilaznu ulogu u formiranju vlasti u Federaciji BiH, te četiri izaslanika u klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH”.

– Ako se dopusti praksa da institucije poput SIP BiH ne poštuju jasne ustavne odredbe o primjeni popisa iz 1991. godine, postavlja se pitanje zašto bi se onda poštivale i druge ustavne odredbe iz bilo kojeg Ustava u Bosni i Hercegovini, čime se dovodi u pitanje pravni poredak u našoj zemlji – priopćeno je iz SDP-a uz poziv “svim drugim probosansko-hercegovačkim snagama da javno iznesu stav”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -