Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Washington post: 'Turska osvaja Balkan kao prije pet stoljeća'

Must Read

„Dva Sveučilišta koja nastavu izvode na turskom jeziku  otvorena su u BiH u posljednjih nekoliko godina, donoseći priliv turskih studenata i kulture u ovoj zemlji koja se još uvijek oporavlja od brutalnog etničkog sukoba vođenog prije gotovo dva desetljeća“, piše Washington post u članku koji ukazuje na činjenicu kako  turska politika prije pet stoljeća i danas ima slične ciljeve ali je metodologija ostvarivanja tih ciljeva vrlo različita.
 
„Turske investicije preplavile su Balkana, pa i Hrvatsku i Srbiju, gdje za razliku od bosanskih muslimana, tamošnji uglavnom kršćanski stanovnici  na sultana iz Carigrada gledaju kao okupatora, a ne osloboditelja“, navodi  Washington post, opisujući  ulazak turskog kapitala u Hrvatsku i Srbiju.
 
„Rastuća nazočnost turskog utjecaja  na Hrvatsku, BiH i Srbiju dala je ovoj državi mogućnost širenja utjecaja prema zapadnoj Europi u trenucima kada su izgledi za njezin ulazak u Europsku uniju više nego dvojbeni“, smatra američki dnevnik.
>>Erdogan: Turska će potražiti alternativu Europskoj uniji
 
Potvrdu tezi kako turski čelnici obnavljaju Otomansko carstvo dao je i Amir Zukić, šef ureda turske agencija Anadolija sa sjedištem u Sarajevu.
“Turski čelnici rade na novom Otomanskog carstva. Turska, bivši regionalna sila, pokušava se vratiti u velikom stilu“, kazao je Amir Zukić, voditelj sarajevskog dopisništva agencije Anadolija za Washingtonpost.
>>Noam Chomsky: Turska je preuzela posve nezavisnu ulogu u svjetskim poslovima, što se SAD-u uopće ne sviđa!
 
Opisujući rastući turski utjecaj, Washington post navodi kako je u vrijeme Jugoslavije , koji nije bila osjetljiva prema širenju  turskog vjerskog i povijesnih utjecaja, taj utjecaj bio minoran ali i ukazuje kako je do rasta turskog utjecaja došlo početkom devedesetih godina.
 
„Sada će taj utjecaj teško popustiti“, zaključuje Washington post.
 
Erdoganovo sarajevsko Sveučilište 
Američki list također ukazuje i na uspostavu dva turska sveučilišta u BiH, koja  uglavnom pohađaju turski studenti.
>>Erdogan: Nema razlike između nas i braće Bošnjaka
„Na Međunarodnom sveučilištu u Sarajevu, studenti koji ulaze u zgradu koja je otvorena prije dvije godine moraju proći praćeni  budnim okom sultana Mehmeda Osvajača, osmanskog vladara koji je uveo islam u Bosnu daleke 1463.“, navodi Washington post, ističući kako  to privatno sveučilište, koje trenutačno pohađa 1500 studenata,  financijski podupiru gospodarstvenici bliski turskom premijeru  Recepu  Tayyipu Erdoganu.
 
M. Jurković l hrsvijet.net

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -