Published On: Čet, ožu 28th, 2013

Kusturica snima film o trgovini ljudskim organima na Kosovu

Redatelj Emir Kusturica najavio je da će snimiti film o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.
Kusturica kaže da piše scenarij za film o preprodaji ljudskih organa na Kosovu, što je najstrašnija istina koja se godinama skriva.
On je rekao da je sigurno da će film snimati u Rusiji, jer mu neće biti dozvoljeno da to uradi na Kosovu.
“Pa tamo ne može da uđe ni šef Ureda Vlade Srbije za Kosovo, a ne ja”, rekao je Kusturica sinoć na predavanju studentima Filozofskog fakulteta u Nišu, prenosi “Blic”.
Kusturica je naveo da je Kosovo velika tema za literaturu i film, ali da do sada ništa nije urađeno.
On ističe da na osnovu filmova koji su snimljeni o Srbiji i srpskom narodu, svijet ima crnu sliku o Srbima.
“Tome su doprinijeli i naši filmski redatelji koji su trčali u inozemstvo i tražili novac za snimanje filmova, ali su ih dobivali samo ako su bili negativni za Srbiju”, dodao je srpski redatelj.
On je naveo da se poslije posljednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije stvorio negativan mit o Srbima kao genocidnom narodu, a neki čak pokušavaju Srbe prikazati ‘genocidnije’ od Njemačke u Drugom svjetskom ratu.
“To je strašna propaganda. Ne želim da branim ničije zločine, pa ni srpske, ali neshvatljivo je da bilo ko može da usporedi događaje u Drugom svjetskom ratu sa onim što se događalo u ratovima u bivšoj SFRJ”, rekao je Kusturica.
On je naveo da je bilo dosta inozemnih filmova koji su snimljeni po izmišljenim događajima, koji su Srbe prikazali u jako lošem svjetlu.
“Čak je i Hollywood snimio filmove s velikim filmskim zvijezdama, kao što je Richard Geer, ali to je jako loš film. I Penelope Cruz je glumila u katastrofalnom filmu, a da ne govorim o filmu Angeline Jolie ‘U zemlji krvi i meda'”, podsjeća Kusturica.
On je ocijenio da su svi ti filmovi propali, jer se ne može na osnovu lažnog materijala napraviti veliko djelo.
Kusturica je dodao da nikada nije dobio ponudu da radi film po nečijem nalogu te da neće da traži novac od države ni za jedan svoj film.