Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Žarko Papić: Američki senator izmišlja. BIH nije rasadište terorizma. Problem su Dodik i Čović

Must Read

Politički analitičar Žarko Papić prokomentirao je jučerašnje pismo senatora i predsjednika Helsinške komisije za sigurnost i suradnju u Europi Rogera Wickera, upućeno američkom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, u kojem ga je pozvao na jači angažman u našoj zemlji.

– Ja inače nisam sklon velikom utjecaju stranaca u BiH ili u bilo kojoj drugoj zemlji zapadnog Balkana. Ali eto , vrlo rado bih prihvatio građenje utjecaja onako kako to radi Njemačka u Srbiji – govori Papić.

Smatra kako bi američki utjecaj bio znatno efektniji kada bi u BiH bile dovedene velike investicije tamošnjih tvrtki.

– Nije Merkelova za Srbiju postala važna zato što je ona važna  u Europi, nego zato što njemačke firme Srbiji daju deset posto društvenog proizvoda. To je moderan način utjecaja, uključivši i politički, u nekoj zemlji – naglašava Papić.

Wicker je u pismu poručio da bi SAD i Europa trebali usvojiti politiku nametanja sankcija “pojedinim bh. zvaničnicima koji su očigledno uključeni u korupciju ili ignorišu Dejton, bh. zakone ili sudske presude”.

Međutim, iako se složio sa senatorovom konstatacijom, Papić navodi kako je ipak njegova formulacija preširoka.

– Jer, kad bi se to dosljedno provelo, značajan dio pripadnika naše “elite” podlegao bi sankcijama. Trebam li samo pomenuti da je krivično djelo neplaćanje poreza i doprinosa od strane neke javne ili privatne tvrtke? A samo u FBiH imamo 2,7 milijardi KM neplaćenih doprinosa. Dakle, to je isto tako nepoštivanje zakona – ističe Papić.

Dodaje kako ga je naročito začudio i nije mu se dopao dio Wickerovog obraćanja Trumpu, u kojem je naveo da trenutni trendovi BiH čine lakom ulaznom točkom ekstremizma u Europi, uključujući islamski ekstremizam.

– To je valjda trebalo da motivira američku administraciju za pojačani angažman, ali je ne mislim da je BiH potencijalna ulazna tačka za ekstremizam, uključujući i onaj islamski – smatra Papić.

Tvrdnja senatora da “separatizam ili novi entiteti ne treba da dolaze u obzir”, kategorički navodi Papić, ujedno je i rukavica u lice liderima SNSD-a i HDZ-a BiH, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću.

– Čovjek je potpuno u pravu. Za svakog koji ima i zrno pameti u glavi u BiH, svaki separatizam ili svako formiranje trećeg entiteta apsolutno je nedopustivo.

A s obzirom na retoriku kojoj prisustvujemo, očigledno su tom izjavom “gađani” Dodik i Čović – zaključuje Papić

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ovo su deficitarna zanimanja u mostarskim srednjim školama; Grad će nuditi i stipendije

Odluka o utvrđivanju srednjih škola koje se smatraju školama za deficitarna zanimanja u Mostaru naći će se sljedeći tjedan...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -