Srijeda, 29 svibnja, 2024

Plenković o Uljaniku: Isplatit ćemo dvije plaće

Must Read

Osvrnuvši se na situaciju u Uljaniku, Plenković je podsjetio da je u ponedjeljak primio predstavnike radnika i sindikata. Na tom sastanku rečeno je da će se Vlada angažirati maksimalno kako bi se osigurale dvije plaće.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio kako je najnoviji podatak o rastu BDP-a od 2,9 posto ohrabrujući te izrazio uvjerenje da će i treći kvartal biti dobar nakon dosad najuspješnije turističke sezone, a radnicima Uljanika poručio da je nađen model kako da im se isplate plaće za srpanj i kolovoz.

Ocijenivši najnoviji podatak Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a u drugom tromjesečju za 2,9 posto dobrom i pozitivnom temom, Plenković je na početku sjednice Vlade istaknuo da je taj rast u odnosu na prosječnu stopu rasta u EU ponovno snažniji.

“I s te strane možemo biti zadovoljni. To je već 16. tromjesečje zaredom kako BDP raste i to brže nego u prethodnom razdoblju, kada je gospodarstvo raslo 2,5 posto na godišnjoj razini”, izjavio je Plenković.

Posebno je izdvojio rast izvoza roba i usluga te potrošnju kućanstava.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, brže u odnosu na 2,5-postotni rast u prethodnom kvartalu i brže od prosjeka EU-a, prenosi Hina.

To je već 16. tromjesečje zaredom kako BDP raste, što se zahvaljuje nastavku rasta izvoza, osobne potrošnje i investicija. Izvoz roba i usluga porastao je u tom kvartalu za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je izvoz roba porastao za 7,1, a usluga za 4,3 posto.

Potrošnja kućanstva porasla je, pak, po stopi od 3,6 posto na godišnjoj razini.

Osvrnuvši se na situaciju u Uljaniku, Plenković je podsjetio da je u ponedjeljak primio predstavnike radnika i sindikata. Na tom sastanku rečeno je da će se Vlada angažirati maksimalno kako bi se osigurale dvije plaće.

“Našli smo model kako da to naše obećanje ispunimo i šaljemo poruku radnicima Uljanik grupe da će dobiti plaće i za srpanj i za kolovoz”, kazao je Plenković.

Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.

“Važno je da u sljedećim tjednima svi zajedno vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i jedno strateško promišljanje kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za grad Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna”, zaključio je Plenković, prenosi Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vladajuća koalicija u FBiH demonstrirala čvrstinu, Bećirović stao na stranu bošnjačkih radikala, “zabio nož leđa Nikšiću”

Izbor Marina Vukoje za sudca Ustavnog suda BiH, okončana je višemjesečna trakavica, čiji je ishod donio dvije važne spoznaje....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -