Nedjelja, 5 svibnja, 2024

I NIKŠIĆ OČAJAN: Izbor Puzigaće najveća greška SDA od Daytona do danas

Must Read

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić smatra da je današnjim potezom HDZ-a i SNSD-a na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH institut vitalnog nacionalnog interesa potpuno obesmišljen.

– Umjesto da se koristi za ono za što je namijenjen, postao je mehanizam blokade kompletnog parlamentarnog sustava. Time su HDZ i SNSD dali najbolji argument za ukidanje ovakvog etnokratskog političkog sustava. Hvala im na tome – navodi Nikšić u pisanoj izjavi za medije.

Poručuje, kako kaže, SDA-u da kad “već ništa drugo nisu u stanju uraditi, onda upute izvinjenje svim građanima koji žele normalnu BiH, jer su izabrali SNSD-ovog Dragu Puzigaću koji je danas zajedno sa HDZ-ovom Lidijom Bradarom sahranio demokratsku volju građana”.

Izbor Puzigaće im je, vjerojatno, jedna od najvećih grešaka od Dejtona do danas. Da su podržali prijedlog zakona o izbornim jedinicama u prosincu prošle godine, sve ove blokade mogle su biti prevladane. Sada je to gotovo pa nemoguće. Jedino rješenje ostaje potpuni poraz ovakvih politika na izborima u listopadu- smatra Nikšić.

Na kraju izjave poručuje kako je rješenje krize sada u rukama građana.

-Svaki je glas važan i svaki glas može odlučiti hoće li ovo zaista biti zemlja svih nas ili će ostati zemlja zarobljena interesima političkih slijepaca i bezobraznika- napisao je Nikšić.

Podsjetimo zahtjev četvero izaslanika bošnjačkih stranaka da se smjena Drage Puzigaće uvrsti u dnevni red današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, samo zato što se suglasio da je neustavni Zakon o izbornim jedinicama, kojeg su predložile bošnjačke stranke pitanje od vitalnog nacionalnog interesa nije usvojen. Nakon što su ovo pitanje predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara i dopredsjedatelj Drago Puzigaća proglasili pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa za njegovo uvrštavanje trebala je glasovati većina izaslanika u svakom od klubova. No, kako bošnjačke stranke nemaju većinu u hrvatskom klubu, na kraju su odustali, pa se o ovom pitanju nije ni odlučivalo.

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović komentirajući za Hrvatski Medijski Servis izjave bošnjačkih dužnosnika, nakon današnje sjednice Doma naroda, je kazao kako one pokazuju koliko je njihovo razočarenje i očaj i koliko ne razumiju što je to Bosna i Hercegovina.

BiH, a ni FBiH neće biti onakva kakvom bi oni željeli da bude, građanska unitarna država, kategoričan je Martinović.

Martinović je naglasio kako “mehanizmi koji trenutno postoje u ustavu jamče Hrvatima da mogu kontrolirati situaciju”.

– Mislim da je vrijeme da se prestane s ovim besmislenim pokušajima. Vidjeli smo što se dogodi kad se jednostrano krene, bez dogovora s predstavnicima Hrvata. Jasno je da to ne može proći, da to samo dodatno može produbljavati političku krizu. Drago nam je da smo dokazali da borbom mi možemo nešto i postići i da se ne može olovkom precrtati cijeli jedan narod.To je mnoštvo puta dokazano u povijesti, kazao je Martinović za HMS.

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda poslao je poruku i međunarodnoj zajednici:

-Moja poruka međunarodnoj zajednici je da malo uđe u analitiku ove priče, da uistinu iskoristi svu svoju moć i snagu, a znamo kad žele da mogu biti moćni, i da tom političkom establišmentu koji je okupljen i zaokupljen tom idejom unitarizacije trebaju reći da ne može više tako. Dogovor je jedini mogući način da BiH krene tamo gdje bi trebala krenuti, u pravcu potpunog međuosbnog poštovanja i razvoja ove zemlje, da osiguramo i njezinim stanovnicima da mogu dostojno živjeti a ne da kako su to danas radili moraju satima stajati vani da bi svoja prava ostvarili, kazao je Martinović, aludirajući na današnje prosvjede razvojačenih branitelja ispred zgrade Federalnog parlamenta./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -