Srijeda, 23 listopada, 2024

SVE STALO: Kažu da će presuda Kaplanu i ostalima dočekati nove izbore

Vrlo

Mjesec i pol dana proteklo je od zadnjeg pretresa u predmetu „Kaplan i ostali“, no ne zna se kada će ponovno biti zakazan. Obrana optužene trojke tražila je novo vještačenje, a iz suda u Čapljini danas su potvrdili „da je spis preuzet od strane vještaka medicinske struke radi vještačenja kojeg je predložila odbrana i da se čeka da vještak uradi nalaz i isti dostavi sudu“.

Piše: Kristina S. Perić/Republikainfo.com

 I županijski tužitelj Spomenko Jukić potvrdio nam je da nema novog termina, te da glavni pretres neće biti zakazan bez nalaza vještaka, koji donedavna, po zadnjim informacijama koje ima, nije ni preuzeo predmet. Uz novo vještačenje odvjetnice Kaplana i ostalih najavile su da će u svojstvu svjedoka ispitati članove Središnjeg izbornog povjerenstva, no isti još uvijek nisu dobili nikakve pozive.

To nam je potvrdio i član SIP-a Vlado Rogić. Uopće nije ni jasno kakve konkretne veze ima svjedočenje članova Središnjeg izbornog povjerenstva sa prekidom izbora u Stocu, ako je to državno tijelo sve radnje poduzimalo nakon što su izbori u Stocu prekinuti, a u smjeru sankcija nositelja nereda, koji su i skinuti s izbornih listi.

Već sada se govori o političkom utjecaju da presude u ovom predmetu ne bude do listopadskih izbora, kada će se navršiti i dvije godine od rušilačkih pohoda u gradu na Bregavi, premda je jasno da je ista već davno trebala biti donesena, prije svega kako bi poslužila za ogledni primjer svima koji bi u bilo kojoj sredini pokušali ponoviti Stolac.

Duhove u ovom predmetu je uzburkala i nedavna presuda Županijskog suda u Mostaru, koji je uvjetne kazne za rušenje izbora u Stocu s Općinskog suda Čapljina preinačio u zatvorske. Salko Baljić (1993), Adnan Bučuk (1980) i Emin Zećo (1995), sva trojica s područja općine Stolac osuđeni su 9, 6 i opet 6 mjeseci zatvora u slučaju prekida izbornog procesa na području Stoca u listopadu 2016. godine. Županijski sud odlučivao je po žalbama na prvostupanjsku presudu čapljinskog suda koji za prekid izbora u Stocu nije izrekao nijednu zatvorsku kaznu.

S druge strane pitanje je je li obrana optužene trojke uopće održiva na način da se ne pobijaju navodi optužnice, nego se pronalaze i pokušavaju dokazati povodi koji su ih nagnali da učine što im se stavlja na teret.

Zadnji pretres u ovom slučaju održan je 16. travnja.

Tom prigodom svjedočili su drugooptuženi i trećeoptuženi Ahmet Ljubović i Demir Mahmutćehajić. U ušima je posebno zazvonila usputna izjava Ljubovića da se u stolačkim biračkim kutijama sadilo cvijeće, a iz čega je jasno na koje je grane u gradu na Bregavi srušen birački proces.

Na OVOM LINKU pročitajt što se Kaplanu i ostalima stavlja na teret, uz napomenu da je Bajramović izdvojen iz predmeta.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -