Nedjelja, 29 rujna, 2024

IZVJEŠĆE RS-A VIJEĆU SIGURNOSTI: SDA želi da Bošnjaci nastave birati i bošnjačke i hrvatske predstavnike

Vrlo

“Politike BiH i nerad sigurnosnog aparata BiH također su pomogli da se zemlja pretvori u utočište džihadista. Isto tako, povećano je i financiranje i prisustvo vehabizma u BiH. Sve veća prijetnja od džihadističkog terorizma u BiH izaziva ne samo bojazan građana Republike Srpske, nego i država članica Europske unije”, istaknuto je u tekstu.

Vlada Republike Srpske pripremila je za Vijeće sigurnosti UN izvještaj Srpske za period od studenog prošle do travnja ove godine u kojem se navodi da moraju biti osuđene prijetnje bošnjačkih političkih lidera nasiljem i oružanom agresijom, kao i da SDA blokira izvršenje odluke Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu BiH, jer želi da zadrži mogućnost da Bošnjaci biraju ne samo bošnjačke, nego i hrvatske predstavnike, prenosi RTRS.
U prvom dijelu izvještaja, koji u ime Republike Srpske podnosi predsjednik Republike glavnom tajniku i zemljama članicama Vijeća sigurnosti UN, naglašava se stav da Dejtonski mirovni sporazum mora biti sproveden u izvornom obliku, što se odnosi i na političku strukturu predviđenu Ustavom BiH.
“Sporazumom je postavljena dugotrajna struktura održivog političkog sustava u BiH. Prijetnje nasiljem i oružanom agresijom od bošnjačkih političkih lidera kao odgovor na politička neslaganja podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i moraju biti osuđene. Usprkos ovim prijetnjama, Republika Srpska je opredijeljena za rješavanje sporova mirnim i ustavnim sredstvima”, navodi se u izvještaju.
U drugom dijelu izvještaja objašnjava se da su potpuno lažni politički motivirani navodi skorijeg datuma da se Republika Srpska militarizira, priopćeno je iz Ureda Vlade RS za odnose sa javnošću.
“Nedavna nabavka pušaka za policiju Republike Srpske, neophodna za modernizaciju, bila je u potpunosti transparentna i realizirana uz dozvolu svih relevantnih agencija na nivou BiH. Slična nabavka izvršena je u Federaciji BiH bez ijedne kritike”, istaknuto je u izvještaju.
U izvještaju se dodaje da Republika Srpska ima prijateljske odnose sa Rusijom i zapadnim zemljama, ali nije agent nijedne strane države, te da vlasti Republike Srpske nisu povezane ni sa jednom paravojnom grupacijom, a njeni lideri isključuju nasilje kao način rješavanja neslaganja.
U trećem dijelu izvještaja naglašava se da građani BiH moraju imati mogućnost birati svoje lidere bez uplitanja stranih država.
“Prema izvještajima američke vlade, SAD intenziviraju svoja dugogodišnja nastojanja da utječu na izbore u BiH posredstvom financiranja medija. SAD treba da u potpunosti objelodane sredstva koja su dale medijima u BiH i prestanu da ta sredstva koriste s ciljem uticanja na izbore”, objašnjava se u izvještaju.
U četvrtom dijelu izvještaja govori se o nastojanjima vodeće bošnjačke stranke SDA da opstruira izvršenje važnih sudskih odluka koje su od presudnog značaja za izbore.
U tekstu se objašnjava da SDA blokira izvršenje odluke Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu BiH zato što želi da zadrži mogućnost da Bošnjaci biraju ne samo bošnjačke, nego i hrvatske predstavnike.
“Neophodno je da BiH donese zakon koji je nužan za izvršenje odluke i tako izbjegne ustavnu krizu. Eventualni pokušaj visokog predstavnika da ovo pitanje riješi odlukom ne bi bio ni zakonit, niti mudar”, dodaje se u tekstu.
U petom dijelu izvještaja govori se o prijetnji od džihadističkog terorizma u BiH, koja raste s povratkom boraca sa ratišta na Bliskom istoku u BiH, koja ostaje sigurno utočište za radikalne islamiste.
U izvještaju se naglašava da BiH osigurava takvo utočište još od kada je SDA pozvala mudžahedine u BiH tijekom rata devedesetih godina prošlog vijeka.
“Politike BiH i nerad sigurnosnog aparata BiH također su pomogli da se zemlja pretvori u utočište džihadista. Isto tako, povećano je i financiranje i prisustvo vehabizma u BiH. Sve veća prijetnja od džihadističkog terorizma u BiH izaziva ne samo bojazan građana Republike Srpske, nego i država članica Europske unije”, istaknuto je u tekstu.
U šestom dijelu izvještaja ističe se čvrsta podrška Republike Srpske europskim integracijama BiH, te se navodi da Srpska izražava zadovoljstvo što se mehanizam koordinacije za europske integracije pokazao kao djelotvoran usprkos tomu što su se njegovom uvođenju protivili bošnjački politički lideri.
“Republika Srpska realizira Reformsku agendu za europske integracije i sprovodi druge reforme s ciljem promoviranja ekonomskog rasta. Јedna od reformi potrebnih da bi BiH postala zemlja sa punim suverenitetom i članica EU je zamjena stranih sudaca Ustavnog suda BiH državljanima BiH, što podržava ne samo Republika Srpska, nego i hrvatski politički lideri u BiH”, dodaje se u 19. izvještaju u kojem Srpska izražava svoja viđenja o pitanjima u BiH, s ciljem razjašnjavanja svojih stavova članovima Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice.
U sedmom dijelu izvještaja Republika Srpska traži da međunarodna zajednica poštuje Dejtonski mirovni sporazum i suverenitet BiH, između ostalog i tako što će zatvoriti Ured visokog predstavnika.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Potpisan ugovor vrijedan 500.000 KM: U Ljubuškom se gradi prva Sigurna kuća u ŽZH

U Ljubuškom uskoro kreće izgradnja Sigurne kuće – skloništa za žrtve nasilja u obitelji i osobe koje uslijed životnih...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -