Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Najkraća ulica u Mostaru krije brojne tajne i zanimljivosti

Must Read

Ulica Kulluk, koja Kujundžiluk povezuje s Ulicom maršala Tita, najkraća je ulica u Mostaru, a možda i u Bosni i Hercegovini.Ova ulica s dvjema brojkama bila je svjedok mnogih zanimljivih događaja koji su se dogodili u Mostaru, a široj javnosti potpuno su nepoznati , piše Večernji list BiH.

Prva kazališna predstava

Kada s glavne (Titove) ulice silazite prema Starom gradu niz devet stuba koje čine jedan dio ove ulice, s desne strane vas dočeka plava ploča s natpisom “ulica Kurluk”, što je pogrešno, jer pravi naziv ove ulice je Kulluk, što u prijevodu s turskog jezika znači “ulica nadničara”, a to je i bila za vrijeme osmanske vladavine. Ova ulica za vrijeme Osmanskog Carstva imala je četiri kućna broja i bila je mjesto gdje su se nadničari okupljali. Iako mala, bila je jedna od glavnih ulica u tadašnjem središtu grada Mostara, gdje su se sastajali zanatlije i gdje se vodio intenzivan gospodarski život.

U njoj su zabilježeni neki od najznačajnijih događaja u povijesti Mostara, o kojima rijetki građani grada na Neretvi nešto znaju, a turisti skoro ništa, čak ni to je i najkraća i da nosi pogrešan naziv.

Upravo u ovoj ulici 24. srpnja 1884. godine održana je prva kazališna predstava “Veliki Petar, car ruski” koju je priredilo Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada. Na uglu ulice Kulluk i Kujundžiluka postojao je han koji je sagrađen za vrijeme turske vladavine. Poslije 1878. godine prozvan je hotel Europa i ostao poznat pod tim imenom sve do danas. Već neko vrijeme od nekolicine građanskih udruga postoji inicijativa da se ispravi naziv ulice te postavi ploča da je u njoj odigrana prva kazališna predstava, ali to još nije naišlo na plodno tlo kod gradskih institucija. Osim ovih kulturnih i bitnih događaja za grad Mostar, ova ulica pamti i strahote prirodnih nepogoda iz 1804. godine kada su zabilježene velike oborine koje su došle s platoa Podveležja.

U povijesnim dokumentima zapisano je kako je bila tolika bujica da je odnijela jedno skladište i kroz njega nosila mrtvačke ljesove iz pravoslavnog groblja koje se nalazi iznad ove ulice, udaljeno oko 400 metara.

Zanimljivo podudaranje

Danas se u ovoj ulici nalaze dva ugostiteljska objekta s predivnim pogledom na simbol grada Mostara – Stari most, a mnogi turisti i građani koji kroz nju prolaze ili u njoj sjede ni sami ne znaju kakve sve priče i zanimljive događaje krije ova ulica duga svega 27 metara.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

USTAŠKI ČASNIK IZ FILMA SVETLANE BROZ: Odbjegli ratni zločinac i dalje se skriva od Interpola, no svi znaju da živi u Metkoviću

Iako je Tužiteljstvo BIH još 2012 podiglo optužnicu protiv Hrstića a Interpol još 2018 raspisao potjernicu za njim Miroslavu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -