Četvrtak, 9 svibnja, 2024

Erdogan najavljuje terorističke napade u Francuskoj ukoliko Macron nastavi podupirati Kurde

Must Read

U slučaju da francuske vlasti nastave podržavati kurdske organizacije koje Ankara smatra teroristima, Francuzi se mogu suočiti s drugim atentatima, najavio je Recep Tayyip Erdogan ove subote svojim pristašama u pokrajini Denizli, u jugozapadnoj Turskoj.

“Francuska, potičeš terorizan ugošćavanjem njihovih predstavnika… Sve dok zapadne zemlje i dalje podržavaju teroriste, bit će meta terorističkih napada”, izjavio je turski predsjednik a prenosi logicno.com

20. siječnja, turska vojska pokrenula je vojnu operaciju “Maslinova grančica” protiv Kurda u Afrinu u sjevernoj Siriji. Regiju je kontrolirala YPG, koju Turska smatra terorističkom organizacijom. “Slobodna Sirijska Vojska” (FSA) također sudjeluju u operaciji. Damask je osudio turske opreacije u pokrajini Afrin, podsjećajući da je taj teritorij sastavni dio sirijskog teritorija. Moskva je pozvala sve strane da se obuzdaju i poštuju teritorijalni integritet Sirije.

29. ožujka Emmanuel Macron primio je izaslanstvo “Sirijskih demokratskih snaga”, sastavljeno od arapskih i sirijskih kurdskih boraca. Macron je izrazio”podršku Francuske, osobito za stabilizaciju sigurnosne zone u sjeveroistočnoj Siriji, a u okviru inkluzivnog i uravnoteženog upravljanja, kako bi se spriječilo pojavljivanje novog ISIL-a u regiji dok se “čeka političko rješenje sirijskog sukoba”, tvrdi Elysee.

Tijekom sastanka Emmanuel Macron je također potvrdio angažman Francuske protiv Kurdistanske radničke partije (PKK), glavnog kurdskog pokreta u Turskoj.

Ovaj sastanak odmah je izazvao snažnu reakciju turskih vlasti. Turski ministar obrane Nurettin Canikli pozvao je francusku vladu da izbjegne “avanturu” u Siriji.

Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija će izaći jača, rekao je Vladimir Putin nakon polaganja prisege kao predsjednik

Usred aktualnog sukoba Rusije i Ukrajine, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je uvjerenje u dostojanstveno prevladavanje sadašnjeg izazovnog razdoblja i snažniju...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -