Published On: Ned, tra. 8th, 2018

Viktorija Skripal sumnja u britanske vlasti i boji se za svoje rođake u Salisburyu

Rođakinja otrovanih Sergeja i Julije Skripal u Salisburyu, Viktorija Skripal, koja je postala poznata javnosti kada je ruska državna televizija objavila dio telefonskog razgovora s Julijom, koja je još uvijek u britanskoj bolnici, rekla je kako se boji za svoje najmilije, te navela da vlasti Velike Britanije nisu nimalo vjerodostojne, a njihova verzija događaja je vrlo upitna, piše The New York Times.

Osim toga, Viktorija Skripal (45), koja živi u ruskom gradu Jaroslavu, žrtva je sukoba između Rusije i Zapada. Kaže da joj Velika Britanija vjerojatno neće dati vizu  da vidi svoje rođake.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija bili su žrtve trovanja vojnim otrovom u Salisburyu. Britanske vlasti vjeruju kako Rusija vrlo vjerojatno stoji iza ovog atentata, podsjeća The New York Times.

“I kako se ne biste bojali? Iako ne znam cijelu situaciju, traže od mene da izrazim svoje mišljenje”, rekla je Viktorija Skripal za američki list i dodala kako su britanske vlasti od nje tražile da osudi Rusiju.

Ruski dužnosnici su optužili Veliku Britaniju da im ne dopušta pristup Juliji Skripal. Britanska vlada, koja vjeruje da iza napada stoji Rusija, ističe da je odluku da se ne sastaje s ruskim dužnosnicima, barem za sada, Julija Skripal donijela sama.

Ranije je Viktoria Skripal snimila kratki telefonski poziv njene nećakinje i dala ga ruskoj televiziji, piše The New York Times. Iako se autentičnost zapisa ne može potvrditi, Viktorija Skripal tvrdi kako su ovim razgovorom pokušali manipulirati ne ruski, već britanski dužnosnici.

“Čuli ste to. Ona nije zvala sa svog telefona, a razgovor neočekivano prestaje. Mislim da su je zamolili da me nazove i da da određenu izjavu”, rekla je rekla je Viktorija Skripal.

Viktoria Skripal je izrazila sumnju u motive Moskve za organiziranje takvog pokušaja.

Maria Zakharova

FOTO: Maria Zakharova

Što to dobiva Rusija? Može dobiti bojkot Svjetskog nogometnog prvenstva. Nove sankcije. Napasti dva tjedna prije izbora? Politički, Rusija nije mogla dobiti ništa od ovoga”, rekla je Viktorija Skripal.

Iako nije pristaša raznih teorija koje kruže Rusijom, ona je uvjerena da Velika  Britanija nešto skriva. Za ovaj stav ima više ozbiljnih razloga, posebice nakon što je voditelj vojnog laboratorija Porton Down priznao da znanstvenici nisu mogli utvrditi podrijetlo nervnog agensa.

The New York Times pipe i kako je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharova, , “dolila je ulje na vatru ruskih teorija zavjere, tvrdeći kako su kućni ljubimci Skripala eutanazirani kako bi Britanci prikrili dokaze”.

Britanske vlasti su odgovorile da je kuća zapečaćena jer je policija shvatila da su Skripali otrovani nervnim agensom.

Viktorija Skripal se osjeća kao pijun, uhvaćena u mlinski kamen sukoba velikih sila. Također je istaknula kako je stalno uznemiravaju ruski i strani novinari.

“Svakoga dana ustajem u 7 sati ujutro, da barem imam vremena za pranje i doručak, a od 9 do 21 sat, svaki dan, pozivi ne prestaju”, rekla je Viktorija Skripal, piše logično.com.

Razgovor s njom je za The New York Times u Jaroslavu vodio Matthew Luxmoore.

Telefonski razgovor Julije i Viktorije Skripal:  Ruši se britanska kula od karata „Slučaj Skripal“ – Rusija: Prava istraga tek počinje (VIDEO)

The New York Times

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer