Petak, 3 svibnja, 2024

UTEMELJENA PDA Sarajevo otelo Tuzlanskoj županiji 360 milijuna KM

Must Read

Pokret demokratske akcije (PDA) i službeno je osnovan u subotu u prepunoj sali tuzlanskoj BKC-a na osnivačkoj sjednici kojoj je, prema službenim podacima radnog predsjedništva, prisustvovalo oko 2.800 ljudi. Kako je to i ranije najavljeno, nova politička stranka svoj rad će bazirati na idejama koje je baštinio Alija Izetbegović, a poslije nastavio Sulejman Tihić, izvještava sarajevsko Oslobođenje.

– PDA ostaje vjerna idejama prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, idejama koje je SDA davno iznevjerila zarad osobnih interesa. On se zalago za BiH bez povlaštenih pojedinaca, a upravo takvi pojedinci danas suvereno vladaju, kazao je predsjednik Inicijativnog obora stranke i predsjednik Skupštine Tuzlanske županije Senad Alić.

Podsjećamo, ideja o osnivanju PDA je nastala iz unutarstranačkih sukoba u SDA, odnosno nakon što je SDA uvela povjereništvo u kantonalnu SDA i tako makla Mirsada Kukića s mjesta predsjednika KO SDA Tuzlanske županije. Nakon toga, iz Banovića i Sapne, kroz Skupštinu TŽ, uslijedila je reakcija sljedbenika Kukićeve politike u vidu smjene Vlade TŽ i imenovanja premijera i ministara bliskih ovoj struji.

Ipak, na jučerašnjem skupu, na kojem se mnogo govorilo o SDA, rečeno je kako je PDA produkt višegodišnjih zanemarivanja Tuzle i Tuzlanskog kantona od strane vrha SDA. Umjesto da počnu ulagati u TK, kako su donedavni članovi SDA u kantonalnoj vlasti zahtijevali, vodstvo SDA je krenulo “čistiti redove”.

– Kad su već krenuli čistiti, kako su rekli, trebali su krenuti tamo gdje je najprljavije, a to je u centrali u Sarajevu, kazao je Alić.

Iako je tijekom osnivačke skupštine u nekoliko navrata govoreno kako je PDA stranka koja će se boriti za vlast na svim razinama, u svojim izlaganjima svi su se bazirali isključivo na Tuzlansku županiju. Upravo je zanemarivanje TŽ i bila kap koja je prelila čašu, kako je rečeno tijekom skupa.

– Tuzlanska županija je od 2006. godine do danas izgubila 360 milijuna KM zbog neravnomjerne raspodjele novca u FBiH. Nije nam trebao veći razlog za nezadovoljstvo od ovog, kazao je premijer Vlade Tuzlanske županije Jakub Suljkanović, prenosi Oslobođenje.

Tijekom sjednice je prezentiran i politički program nove stranke, a tokom svog govora Alić je kazao i to kako stranka neće imati člana za Predsjedništvo BiH, ali da će podržati kandidata svog koalicijskog partnera. Iako to nije otvoreno kazao, taj koalicijski partner je SBB, koji je i pomogao da se smijeni Vlada TŽ na čelu s Gutićem./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -