Utorak, 22 listopada, 2024

JAGMA ZA POTICAJIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE: Za 10 minuta “planulo” 15 milijuna KM!

Vrlo

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) , vlade Vjekoslava Max Čambera  prije par dana je objavio Javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinanciranja zapošljavanja u ovoj godini, koji je izazvao ogromni interes poslodavaca,o čemu svjedoči podatak da je elektronskim putem zaprimljeno preko 1500 prijava , a od toga u prvih 10 minuta, nakon objave poziva u 8 sati, čak 900 prijava

Web stranicu FZZ posjetilo je čak 6.000 korisnika. U jednom trenutku stranici FZZ pristupalo po 1000 korisnika pa je sustav otežano radio.

Ovim pozivom obuhvaćeno je 6 mjera za koje je predviđeno ukupno 15 milijuna maraka poticajnih sredstava, a na stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje objavljen je popis prijavljenih za dodijelu poticajna sredstva.

Ne čudi ovakav interes i to što je za samo 10 minuta rezervirano 15 milijuna KM, s obzirom da su ta sredstva minorna u odnosu na, primjerice, sredstsva koja za poticanje zapošljavanja izdvaja Republika Hrvatska, a koja iznose oko milijardu i 600 milijuna kuna, ili 400 milijuna maraka godišnje.

Inače, u proračunu Federacije BiH za poticanje zapošljavanja predviđeno je 50 milijuna KM. – Od toga je 12,7 milijuna iz kredita Svjetske banke.

Za realizaciju programa sufinanciranja zapošljavanja predviđeno je 40.000.000 KM, a Federalni zavod za zapošljavanje ga provodi u suradnji sa županijskim službama za zapošljavanje i  tim će programima u ovoj godini biti obuhvaćeno 11. 000 osoba.

Cilj zapošljavanja je najmanje 11.000 osoba s evidencije nezaposlenih u FBiH.

– Programom će se kroz različite mjere obuhvatiti mladi do 30 godina i žene, te teže i posebne kategorije nezaposlenih osoba.

Zavod će sufinancirati prvo radno iskustvo, zapošljavanje žena i mogućnost produženog sufinanciranja i zapošljavanja.

U ovoj godini Zavod će sufinancirati mjeru nazvanu ”Tražim poslodavca”.

– Prema dosadašnjim iskustvima i mjerama nezaposlene osobe su bile pasivne. Sada želimo potaknuti te osobe da traže poslodavce.

Za program sufinanciranja start up samozapošljavanja planirano je 6.000.000, a poticajne mjere se odnose na poduzetništvo za mlade, za žene i poduzetništvo za sve, kako je nazvano.Poziv za ovaj program bit će objavljen sutra.

Podsjetimo, poticajne mjere za zapošljavanje i samozapošljavanje predviđaju sufinanciranje doprinosa za uposlenike, koje se poslodavcu refundiraju nakon što ih uplati. Sredstva mogu dobiti samo oni koji nemaju poreznih dugovanja.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zaboravite stručnjake: Andrew Garfield i Amelia Dimoldenberg pokazali su što znači pravo zavođenje

https://www.youtube.com/watch?v=eFS5vxYlfY8 Ako želite znati kako zavesti nekoga, zaboravite gurue za dejtanje. Ostavite psihologe, stručnjake i trenere sa strane. Jer oni...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -