Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Balkanom vladaju plemenski sukobi

Must Read

London – Na Balkanu vladaju “plemenski sukobi” između skupina različitih u jeziku, vjeri, povijesti i kulturi i ljudi koji ne žele živjeti jedni s drugima, istovremeno želeći da drugi nestanu, a zapadni Europljani i “evropejci” u Washingtonu to ne razumiju i Balkan su tretirali kao partiju šaha pogrešno se igrajući raspada Jugoslavije od samog početka.
Navedeno je to u tekstu “Mirna promjena na Balkanu?”, Bivšeg američkog diplomate, mirovnjaka UN i direktora za unutarnje poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD Gerrarda M. Galučija, a koji je objavio sajt “Transkonflikt”, organizacije koja se bavi unutaretničkim odnosima na zapadnom Balkanu.
Gallucci, koji je u ime SAD radio na rješavanju konflikata u Angoli, Južnoj Africi i Sudanu, bio je i regionalni predstavnik UN u Kosovskoj Mitrovici od 2005. do 2008. godine.
U tekstu navodi kako je, kada je došao u Mitrovicu, shvatio da na Balkanu vladaju “plemenski sukobi”.
– Ali, činilo se da zapadni Europljani i “evropejci” u Washingtonu to ne razumiju. Oni su Balkan tretirali kao partiju šaha i nevješto i pogrešno se igrali raspada Jugoslavije od početka – napisao je Gallucci.
Ističe da je iu BiH i na Kosovu borba za eliminiranje “suprotne strane” ravna nuli.
– U BiH Srbi, Hrvati i Bošnjaci ne žele dati moć centru koji oni ne kontroliraju – naveo je Gallucci.
Dodao je da je tako BiH i danas u situaciji da radi na progresu, a da je status Kosova još nedefinisan.
– Europska unija navodno gubi strpljenje zbog nemogućnosti entiteta u BiH da se kreću naprijed ka savršenom jedinstvu. Srbija očajnički pokušava završiti pitanje Kosova kako bi mogla ući u EU i poboljšati svoje ekonomske izglede – istaknuo je Gallucci.
Dodao je da u isto vrijeme kosovski Albanci prijete regionalnoj nestabilnosti dok ne dobiju svoj dio na sjeveru.
– Priština gura preostale srpski enklave prihvatiti njenu vlast. Sjever se opire i bila bi potrebna sila da se to ostvari. Tek odnedavno, možda, EU i SAD shvaćaju da se promjene ne mogu provoditi pod silom – istaknuo je Gallucci.
Zaključio je da će trebati vrijeme, strpljenje i pravi kompromis za mirne promjene na Balkanu.
Kraj Jugoslavije
Gallucci navodi da je kaotični i krvavi kraj Jugoslavije rezultat sudara tri svijeta, predmodernog, multietničkog carstva (Osmanskog, Austrougarskog i same Jugoslavije) i “modernog” uspona nacionalnih država.
– Kraj Jugoslavije je i rezultat sna zapadne europske elite o tome da se postmoderna Europa udalji od nacionalnih država – naveo je Gallucci i dodao da je još Drugi svjetski rat isključio svaku mogućnost stabilne multietničke države na prostoru Balkana.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -