Published On: Uto, velj 12th, 2013

Delimustafić formirao terorističku grupu Ševe


Sarajevo – Na samom početku rata u BiH tadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Alija Delimustafić reći će svojim suradnicima Asimu Dautbašić i Muniru Alibabiću da je potrebno “formiranje jedne manje jedinice, grupe za likvidaciju, koja bi bila potčinjena nama, a odrađivala bi prljave poslove za državu “, piše danas sarajevski” Dnevni avaz “započinjući serijal” Ševe – bošnjačke crvene beretke “.
“Avaz” navodi da je Delimustafić definirao kakva to treba biti jedinica i protiv koga treba usmjeriti i da se samo čekala politička odluka.
– Već početkom rata u RBiH u centru Sarajeva dogodio se prvi zločin, poznatiji kao zločin u Velikom parku. Bila je to prva akcija “jedinice za specijalne zadatke”, čije će ime javnost nekoliko godina poslije izgovarati sa strahom i zebnjom – “Ševe”, piše list.
Avaz potom detaljno opisuje događaj od 22. travnja 1992. godine kada je u sarajevskom naselju Dobrinja došlo do pucanja gusjenice na transporteru JNA u kojem su se nalazili vojnici pričuvnog sastava te vojske: Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.
Oni su odmah uhićeni od strane dva policajca PU Novi Grad u Sarajevu i provedeni prema Domu policije u centru Sarajeva.
Na putu prema njihovom novom odredištu presreo ih je lokalni kriminalac, “Jukin” vojnik Davor Matić, zvani žmiri, koji skupa s nekoliko pomagača preotima ratne zarobljenike i transportira ih do Doma policije, gdje je, inače, bila baza zapovjedništva Specijalne jedinice MUP-a RBiH i njenog zapovjednika Dragana Vikića.
– I ovdje počinje problem … Vikić je uputio Matića u sarajevski CSB – kojim tada rukovodi Bakir Alispahić – i Matić zaista kreće prema zgradi CSB-a predati ratne zarobljenike. Na tridesetak metara od Vikić bogatu susreće čovjeka koji će iz ratnog Sarajeva izaći kao najsvirepiji ubojica MUP-a RBiH – Nedžada Herendu, zvanog Brko. Herenda, u pratnji tri osobe, otvara vatru iz oružja i likvidira sve ratne zarobljenike. Potom hladnokrvno i zlikovački, po SS principu, Herenda uzima pištolj i, hodajući od leša do leša zarobljenika, puca u one koji su davali znakove života. Ubija ih sve, piše “Avaz”.
Dodaje da je istraga o ovom zločinu pokrenuta je 22. ožujka 2001. godine.
Nedžad Herenda od oca Alije, po zanimanju VK vozač, otac dvoje djece, nalazi izvan BiH. Za njim nikada nije raspisana potjernica od Tužilaštva BiH iako je ovaj predmet ratnog zločina odavno razjašnjen na razini tko je ubojica ratnih zarobljenika.
“Avaz” piše da su se “Ševe”, nakon zločina u Velikom parku, povukle u svoj mrak.
Prema svjedočenju pripadnika AID-a, “Ševe” su, u međuvremenu, vršile snajperska djelovanja po naseljima pod kontrolom Vojske RS ubijajući, prema Herendin priznanju, babe i žene u crnini na Grbavici, ali su snajperisala i po onim predjelima koje je kontrolirala ARBiH.
– Ševe su ubojice sarajevskih Romea i Julije – mladog para koji je krenuo preko Vrbanja mosta, gdje su brutalno likvidirani, dok je za likvidaciju, radi medijske senzacije na CNN, optužena srpski; ubojice su i francuskog pripadnika UN-a, isto radi optuživanja srpski strane …, piše “Avaz”.
List navodi da je čitav zločinački put “Ševa” obilježen je svirepim i, uglavnom, politički ubojstvima, koja su trebala poslužiti u svrhu zaštite tadašnje politike i užeg kruga suradnika, koji su, kao, naprimjer, Bakir Alispahić, imali ekonomske ciljeve na kurentnom tržištu gladnog, ratnog Sarajeva.
“Avaz” navodi da je zapovjednik “Ševa” i veza s njihovim političkim šefovima bio Nedžad Ugljen, dugogodišnji obavještajac, upleten u mnoge zločine počinjene pod okriljem Službe.
Kao osoba zadužena za djelovanje i tajnost “Ševa”, Ugljen je znao da takvu jedinicu neće moći financirati, opremati i voditi kroz legalne kartone pripadnika MUP-a pa je popis “Ševa” držao zapisan u bilježnici, kao i količine novca i drugih sredstava koja im je davao za izvršavanje najbrutalnijih ubojstava i podmetanja.
– Neću da mi se zna ko su mi ljudi u “Ševama”. Zbog toga sam ja tražio novčana sredstva i njima na potpis davao plaću, napisao je Ugljen u svojoj knjizi.
“Avaz” navodi da je najpoznatiji i najbrutalniji zločin koji su počinile ubojice iz “Ševa” pod zapovjedništvom MUP-a RBiH, po političkom naređenju svojih šefova, atentat na čitavu obitelj Halilović, prilikom čega su htjeli likvidirati načelnika Glavnog stožera ARBiH Sefera Halilovića, ubijeni su Halilovićeva supruga i njen brat.