Petak, 3 svibnja, 2024

Apsolutno, apsolutno smo nazadovali po slobodi medija

Must Read

Bosna i Hercegovina po slobodi medija nazadovala je u odnosu na godinu prije, vidi se iz izvješća Novinara bez granica za 2013. godinu.
 
Ovogodišnje 68. mjesto od 179 zemalja veliki je korak natrag u odnosu na 58. mjesto godinu prije.
U izvješću nema posebnog dijela o BiH, ali izvješće navodi kako je stanje na cijelom Balkanu loše u pogledu medijskih sloboda.
 
“izvan EU-a sloboda informiranja u kolapsu je. Unutar njezinih granica Mađarska i Grčka posrnule su, a Balkan je ostao ukorijenjen u represivnoj praksi iz prošlosti”, kaže se u izvješću.
 
Od zemalja iz regije najbolje stoje Srbija i Hrvatska koje su na 63. odnosno 64. mjestu.
 
“U Hrvatskoj i Srbiji stanje je “šaroliko. Treba prevladati još brojne prepreke, a teško se i riješiti starih navika štetnih za nezavisno novinarstvo”, stoji u izvješću.
 
Crna Gora zauzima  113. mjesto, a Makedonija 116.
 
Problemi u ove dvije zemlje i Albaniji su jednaki. “Sudska uznemiravanje na temelju često neprimjerenog zakonodavstva, nedostatak pristupa javnim informacijam te fizičko i psihičko nasilje nad novinarima”, navodi se u izvješću.
 
Finska, Nizozemska i Norveška, tri europske zemlje koje su i godinu prije bile prve u Indeksu RSF-a, zadržale su prva tri mjesta i 2013.: Finska je i treću godinu zaredom prva, a Nizozemska se popela za jedno mjesto, a Norveška je ove godine treća.
 
Iako su upotrebljeni razni kriteriji, od zakona do nasilja protiv novinara, demokratske zemlje na vrhu su indeksa, a diktature su na posljednja tri. I opet su to iste zemlje kao i lani: Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.
 
(Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -