Četvrtak, 2 svibnja, 2024

KRŠI LI ČAVARA USTAV? Marić: Parlament je već trebao biti raspušten

Must Read

Ona je na svom profilu napisala:

“U Ustavu jasno piše da predsjednik FBiH raspušta oba doma Parlamenta FBiH kada oni ne uspiju donijeti budžet prije početka budžetske godine. Ja ne vidim što se promijenilo u ovome trenutku jer i dalje stoji da budžet nije donesen prije početka ove budžetske godine.

Čavara u interviewu za Večernji se slaže s njenim navodima, no ne odgovara hoće li postupiti po zakonu:
Zato ponavljam, ako se nastave stvarati napetosti, donositi štetne odluke…, onda je manja šteta raspustiti Parlament. Pozicija predsjednika FBiH je vrlo jasna i ja ću iskoristiti svoje ovlasti ako procijenim da je to potrebno.

Ukratko on , smatra da okolnosti još nisu nastupile. No prema zakonu one jesu nastupile.

Komentirajući izmjene Izbornog zakona BiH, Čavara je istakao kako su one itekako potrebna jer su Hrvati, intervencijama u Washingtonski i Daytonski sporazum, dovedeni u poziciju da ne mogu ostvarivati svoja legitimna prava.

“Bošnjački političari javno govore da neće dopustiti Hrvatima da biraju svoje predstavnike, što je u demokratskom svijetu nedopustivo. Nakon toga obmanjuje se javnost pričama da treba osigurati jednakopravnost naroda na cijelom području BiH, miješa se predstavljanje i pripadnost narodu pa se čak glupo osjećamo što moramo sve to objašnjavati. Svima je jasno da pripadnik nije jednako što i predstavnik, jer i Ustavni sud jasno definira što znači legitimno predstavljanje”, dodao je Čavara.

Predsjednik Federacije BiH podsjeća kako je BiH utemeljena na ravnopravnosti triju naroda i na mirovnim sporazumima.

“Hrvati insistiraju da se BiH vrati tim temeljima s obzirom na to da je u 120 navrata intervenirano u Ustav FBiH na našu štetu. Nažalost, zajednička je politika svih stranaka u pogledu odbijanja mogućnosti da Hrvati biraju svoje legitimne predstavnike, a to pak vrlo jasno sugerira kako je riječ o pokušaju apsolutne dominacije. To je čak protivno i tzv. probosanskoj orijentaciji jer ona, po mom mišljenju, podrazumijeva sve raznolikosti BiH. To su snage koje, ponavljam, najviše ruše BiH”, ustvrdio je Čavara.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

PENAVA: Ako se ne dogovorimo s HDZ-om, otvoreni smo i za nove izbore

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava izjavio je u četvrtak da je stranka, u slučaju da ne dođe do...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -