Utorak, 7 svibnja, 2024

DALIPAGIĆ: Kontradiktorno obrazloženje presude je u kontradikciji s izrečenim kaznama “šestorki”

Must Read

Bivša predsjednica mostarskog Županijskog suda i ugledna odvjetnica Nada Dalipagić komentirala je za Hrvatski Medijski Servis jučerašnju pravosnažnu presudu šestorici dužnosnika Hrvatske Republike Herceg Bosne, te samoubojstvo generala Praljka nakon što mu je izrečena 20-godišnja zatvorska kazna.

Dalipagić podsjeća kako nije sudjelovala u obrani optuženih hrvatskih dužnosnika, ali je, kaže, velikim interesiranjem pratila suđenje putem medija.

-Jučer sam detaljno saslušala obrazloženje presude koju je dao predsjednik vijeća i bila nemalo iznenađena dijelovima obrazloženja. Naime, pri činjenici da je drugostupanjsko vijeće prihvatilo značajne navode obrane u žalbama kao istinite i utvrđene, ostaje potpuno nejasno kako je moguće da se to nije odrazilo na sankciju. Samo je obrazloženje potpuno kontradiktorno dosuđenoj sankciji i ostaje potpuno nejasno zašto sud nije prihvatio obrazloženje koje je sam dao jer se iz cijelog postupka moglo zaključiti da je drugostupanjski sud prihvatio i to u značajnim dijelovima navode obrane, a onda ih je zanemario, kaže Dalipagić za Hrvatski Medijski Servis.

Napominje kako će mnogo jasniji uvid imati nakon što pročita obrazloženje presude, ali ostaje, naglašava, velika nedoumica i kontradiktornost u obrazloženju presude.

-Osnovni postulati kaznenog sudovanja-brz pristup sudu, pravično suđenje i suđenje u razumnom roku su u konkretnom slučaju prekršeni jer su optuženi 13 godina čekali pravomoćnu presudu, kaže dalipagić.

Što se tiče tragičnog čina-samoubojstva generala Praljka, Dalipagić kaže kako osjeća duboko žaljenje ne samo kao čovjek, nego i kao profesionalac.

-To iz razloga što je to velika mrlja na samom sudu jer se to nije smjelo dogoditi niti u jednom sudu, a napose ne u takvoj vrsti suda, a sve ovo pri činjenici da je to suđenje visokog rizika, kaže.

Po njezinom mišljenju nema nikakve sumnje da sud, odnosno njegove sigurnosne službe, snosi ne samo moralnu, nego i svaku drugu odgovornost zbog ovog tragičnog čina./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -