Petak, 10 svibnja, 2024

Mogu li isukane sablje između Washingtona i Ankare okrznuti zapadni Balkan i Hrvatsku?

Must Read
Hoće li najnovija kriza u diplomatskim odnosima Turske i SAD-a rezultirati preslagivanjem savezništava na globalnoj političkoj sceni i kakvog bi utjecaja daljnja eskalacija napetosti na relaciji Ankara – Washington mogla imati na Hrvatsku i zapadni Balkan? Politički analitičar Dario Kuntić procjenjuje za tportal da će predsjednici Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump otupiti oštricu u ime širih interesa dviju država, a ako se kriza ipak nastavi, SAD će nastojati smanjiti utjecaj Turske na Balkanu

Sunovrat u odnosima između Turske i SAD-a započeo je prošlotjednim uhićenjem jednog zaposlenika američkog konzulata u Istanbulu pod optužbom za špijunažu, a turska policija potom je pozvala još jednog lokalnog djelatnika konzulata na obavijesni razgovor.

Veleposlanstvo je reagiralo obustavom izdavanja američkih viza, osim imigracijskih, u svim diplomatskim misijama u Turskoj, što je razbjesnilo Erdogana koji je izjavio da Ankara više ne smatra odlazećeg ambasadora Johna Bassa – predsjednik Trump ranije ga je odlučio prebaciti u Afganistan – američkim veleposlanikom u Turskoj.

 

State Department stao je iza svog čovjeka, poručivši da su njegovi postupci koordinirani s Bijelom kućom i Vijećem za nacionalnu sigurnost te da su neosnovani navodi prema kojima je uhićeni zaposlenik američkog konzulata bio povezan s muslimanskim klerikom Fethullahom Gulenom,kojega Ankara krivi za organiziranje propalog puča protiv Erdogana iz srpnja 2016. godine. Gulen živi u SAD-u, a Washington se oglušuje na pozive Ankare da ga izruči.

Obustava izdavanja američkih viza velik je udarac za državu na razmeđu Europe i Bliskog istoka s 80 milijuna stanovnika, a ujedno rukavica u lice svemoćnom predsjedniku Erdoganu. Odnosi između Turske i SAD-a ozbiljno su narušeni još u mandatu predsjednika Baracka Obame, no s Trumpom su skliznuli na najnižu razinu u posljednjih pola stoljeća – unatoč Trumpovu ‘izljevu prijateljstva‘ prema Erdoganu u okviru Opće skupštine UN-a.

Sukob dvaju ega

Koliko je opasna posljednja kriza u bilateralnim odnosima SAD-a i Turske, imajući u vidu osobnosti Erdogana i Trumpa?

‘U svakom slučaju, ovo jest kontinuitet napetosti između Washingtona i Ankare, koje su započele nakon prošlogodišnjeg puča i traju zbog neizručivanja Gulena, a treba imati na umu i to da su Washington i Ankara na djelomično oprečnim stranama u Siriji, gdje Amerika potpomaže koaliciju u kojoj glavnu riječ vode Kurdi… Ipak, s obzirom na to da je Turska vrlo važan američki saveznik u NATO-u i da igra vrlo važnu ulogu na Bliskom istoku, Washington i Ankara nastojat će pronaći zajednički jezik i prevladati animozitete. Naravno, kad imamo ovako dva velika ega, sve je moguće, ali mislim da će obostrani interesi ipak prevladati i da neće doći do značajnije eskalacije u diplomatskom sporu, barem zasad’, procjenjuje analitičar Kuntić, komentator tportala.

Dario Kuntić: Mislim da se i Trump i Erdogan dive Putinovu načinu vladanja
Dario Kuntić: Mislim da se i Trump i Erdogan dive Putinovu načinu vladanja

 

Naglašava da napetost može eskalirati po pitanju Kurda, koje Turska vidi kao stvarnu prijetnju, te će biti jako zanimljivo pratiti kurdske akcije, kako u odnosu na referendum o neovisnosti iračkog Kurdistana koji je rezultirao premoćnom podrškom glasača uspostavi nove države, ali i s obzirom na kurdsku enklavu u Siriji.

‘Vidjeli smo da su Amerikanci poprilično neutralni, štoviše kažu da ne podupiru neovisnost Kurdistana, ali žele zadržati Kurde na svojoj strani jer oni su također važan igrač u Siriji i Iraku’, ističe Kuntić.

Igra nulte sume

Je li približavanje Turske i Rusije dodatan razlog za brigu Washingtona da će izgubiti jednog od ključnih saveznika u NATO-u?

‘Erdogan sjedi na dva stolca i pokušat će balansirati između Rusije i Amerike. Naravno da Washingtonu ne odgovara približavanje Ankare i Moskve, jer smatra da to može dovesti do slabljenja jakih veza između Amerike i Turske. To je tzv. igra nulte sume – dobitak jednog je gubitak drugog i svi se time vode. Rusiji odgovaraju što veće tenzije između Turske i Amerike kako bi privukla Tursku na svoju stranu. Pitanje je, međutim, koliko dugo će Erdogan moći balansirati s obzirom na to da su ulozi poprilično veliki’, upozorava Kuntić.

Predsjednici Erdogan i Vučić u Beogradu

 

Nepoznanica je i prava priroda odnosa između Trumpa i Putina, što cijelu situaciju dodatno komplicira. 

‘Mislim da se i Trump i Erdogan dive Putinovu načinu vladanja. Poanta je u tome što je Erdogan tako posložio svoju moć da se sve više približava Putinovu načinu vođenja politike. Štoviše, mogao bi ga i nadmašiti. Trumpov ‘problem’ su checks & balances, kao glavno obilježje američkog političkog sustava, pa on ne može raditi što hoće, za razliku od Erdogana i Putina, koji u svojim državama rade gotovo što žele. Trump je wannabe Putin i Erdogan, ali srećom ne može vladati poput te dvojice koji su autoritarni vođe’, konstatira Kuntić.

  • Odluka SAD-a uznemirila turskog predsjednika Erdogana

  • Nakon niza prijetnji Kim Jong-unu, Trump putuje na korejski poluotok

  • 29

    Vučić Erdoganu: Nije ovo 1389., želimo najbolje moguće odnose s Turskom

Erdogan u Beogradu kao sultan

Kako bi zaoštravanje odnosa između Turske i SAD-a moglo utjecati na regiju? Erdogan je u Srbiji dočekan poput sultana, čak mu je i tamošnji šef diplomacije Ivica Dačić otpjevao pjesmu na turskom.

‘Turska ima tu neoosmansku politiku širenja svog utjecaja na zemlje koje su bile pod izravnom i neizravnom vlašću Otomanskog Carstva. To ne začuđuje. S druge strane naravno da su Amerikanci mnogo oprezniji po pitanju širenja ruskog utjecaja na Balkan nego turskog, ali ako se situacija između Washingtona i Ankare dodatno pogorša, ako ne dođe do snižavanja diplomatskih tenzija, Amerikanci će se u tom slučaju ozbiljnije diplomatski angažirati kako bi zaustavili taj turski utjecaj’, ocjenjuje Kuntić.

Posjet turskog predsjednika Erdogana Hrvatskoj

 

Hoće li se sve to odraziti i na Hrvatsku, koja u posljednje vrijeme ipak krpa rupe u odnosima s Rusijom?

‘Hrvatska je jako naslonjena na Ameriku i pazi što će činiti kako bi to bilo usklađeno s američkom politikom. U situaciji s Agrokorom, gdje je očito da su ruske banke mogle ući u koncern, Amerika je odigrala dosta veliku ulogu iz sjene kako bi Hrvatska ipak preuzela kontrolu. To se i dogodilo. Inače, Hrvatska je u sjeni igre velikih sila i pokušava balansirati koliko je to moguće, ali Amerika se pokazala kao naš najčvršći saveznik, što se očitovalo u sporu sa Slovenijom, prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju itd. Hrvatska smatra da joj je usklađivanje s američkim interesima od velike koristi, iako bi, naravno, trebala zadržati barem djelomičnu neovisnost vanjske politike i ne kimati glavom baš na svaki američki mig’, zaključuje Kuntić.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Bunoza o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH: Prema sadašnjem zakonu glas Hrvata ne vrijedi ništa, konstitutivni smo narod, i to nikome ne smeta. Kako...

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza govorio je o zakonima koji čekaju na usuglašavanje i usvajanje te je,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -