Subota, 4 svibnja, 2024

Naredba pravih utemeljitelja ISIL-a: ”Ubijati ruske zapovjednike”

Must Read

Ruski pukovnik Valerij Fedjanin umro je u Moskvi u bolnici nakon rana zadobivenih u Siriji, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane u nedjelju. “Pukovnik Valerij Fedjanin je 22. rujna organizirao isporuku humanitarnog tereta iz ruskog Centru za pomirenje zaraćenih strana u Siriji do naselja u pokrajini Hama, a automobil s ruskim časnikom je nagazio na minu. Valerij Fedjanin u eksploziji zadobio brojne rane. Pukovnik Fedjanin je iz Sirije prebačen u glavnu vojnu bolnicu Ministarstva obrane Rusije u Moskvi. Vojni liječnici su pokušavali spasiti život Valeriju Fedjaninu, ali nisu uspjeli”, kazala je ministarstvo.

Rusko Ministarstvo obrane je 24. rujna potvrdilo smrt još jednog visokog ruskog časnika u Siriji, generala Valerija Asapova, koji je ubijen u granatiranju od strane terorista ”Islamske države” kod Deir ez-Zora.

”Čini se kao da teroristi love ruske zapovjednike u Siriji i da su promijenili svoju strategiju” izjavio je vojni stručnjak Aleksej Leonkov u intervjuu Sputnik.

Leonkov smatra da smrt ruskog pukovnika Valerija Fedjanina nije slučajna. Stručnjak je podsjetio da se nekoliko ruskih vojnih brodova, čijim je jedinicama pripadao posljednji ubijeni časnik, trenutno nalazi u luci Tartous.

“To su posebne jedinice koje pružaju pomoć sirijskim vojnim jedinicama. Ubijeni pukovnik Fedjanin je radio kao vojni savjetnik. Nažalost, uvijek postoje gubici u ratu. Deir Ez-Zor je vrlo komplicirana regija s mnogim minskim poljima. Naš je pukovnik pretrpio ozbiljne ozljede i liječnici mu nisu mogli spasiti život”, rekao je.

Osim toga, stručnjak je istaknuo kako se strategija u borbi protiv terorista ”Islamske države” i Al-Nusra Fronta odnedavno promijenila, baš kao taktika koju ekstremisti koriste kao odgovor.

“Ako smo se ranije borili za određene položaje, oslobađajući sela, gradove i regije, sada se razvijaju borbe na vrlo važnim strateškim točkama kao što su Deir Ez-Zor i prijelaz na rijeci Eufrat”, rekao je Aleksej Leonkov.

”Ponašanje terorista se također promijenilo. Prije su otvarali tešku vatru na položaje sirijske vojske, ali u zadnje vrijeme imamo osjećaj da love ključnih zapovjednike jedinica koje se bore protiv ekstremista”, rekao je Leonkov i podsjetio da ovo nije prvi napad na rusku vojsku.

Spomenuo je kako su krajem rujna ubijen general Valerij Asapov, koji je sirijskim vojnim dužnosnicima pomagao u planiraju operacije za oslobađanje Deir Ez-Zora.

Nakon ubojstva generala je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao novinarima da je smrt ruskog generala u Siriji bila ”cijena koju je Rusija svojom krvlju morala platiti zbog dvoličnosti Sjedinjenih Država”.

Proteklih dana postaje sve jasnije da su među teroristima u Siriji i pripadnici američkih obavještajnih službi i Izraela, kao što se dogodilo u Aleppo kada su otkriveni bunkeri NATO pakta. Međutim, tada se čekala smjena u Bijeloj kući, zbog čega ruske i sirijske snage nisu pretjerano govorile o svom otkriću.

U Aleppu su zapadni i izraelski vojni instruktori savjetovali zapovjednike Al-Nusra Fronta u pokušaju proboja okruženja iz istočnog dijela grada. Još u rujnu 2016. su brojna obavještajnih izvješća sugerirala da je zapovjedni centar sa zapadnim instruktorima smješten iza linije terorista Al-Nusra Fronta i da je djelomično uništen u raketnom napadu ruske vojske.

U lipnju 2016. godine je The Telegraph priznao da britanske specijalne snage pomažu ”pobunjeničkim skupinama” s logistikom, kao što je izgradnja obrambenih sustava i osiguranje bunkera. Los Angeles Times je objavio da je CIA podržavala militante, uključujući i sirijski ogranak Al-Qaede, koji su vodili napad u pokušaju proboja do istočnog Aleppa.

Nakon toga je priopćeno da su u okruženju u istočnom Aleppu uhićeni časnici NATO pakta i američkih saveznika, a nalazili su se u zapovjednom centru u podrumu zgrade ”Souq al-Luz” u ulici Al-Sharad u istočnom Aleppu. Zarobljeni su od komandosa ruskih specijalnih snaga, a njihova imena je objavio Fares Shehab, sirijski parlamentarac i predsjednik trgovinske komore Aleppa. Zarobljeni instruktori su bili državljani Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Izraela, Turske, Saudijske Arabije, Maroka, Katara i Jordana.

Iz tvrdnje Alekseja Leonkova proizlazi da su teroristi nalog da ubijaju ruske policajce i zapovjednike na terenu dobili tih elemenata, što je dio američke strategije u kojoj se želi nanijeti ozbiljan udarac na moral ruskih i sirijskih snaga.

S druge strane, podrška američkih snaga teroristima i suradnja na bojnom polju postaje sve očiglednija, što su potvrdile i nedavne snimke iz Deir Ez-Zora, na kojima se vide američke i kurdske postrojbe u područjima koje kontrolira ISIL. Američko zapovjedništvo objavljene materijale nije htjelo komentirati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -