Subota, 11 svibnja, 2024

ŠPANJOLSKA NA RUBU GRAĐANSKOG RATA

Must Read

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova je izvijestilo da u Kataloniju šalje više policajaca koji će ondje brinuti o održavanju reda i mira te jamčiti da se ne održi zabranjeni referendum o neovisnosti te španjolske regije.

Katalonija, koja 1. listopada namjerava održati referendum o odcjepljenju od Španjolske, raspolaže vlastitim policijskim snagama koje se zovu Mossos d’Esquadra, no ondje djeluje i državna policija koja u cijeloj regiji ima svoja sjedišta i često surađuje s regionalnim katalonskim snagama reda, piše Hina.

Tisuće policajaca

Ministarstvo unutarnjih poslova nije otkrilo koliko će dodatnih policijskih snaga poslati u Kataloniju. Španjolski mediji pišu da ih je na putu onamo ili ih je već stiglo između 3.000 i 4.000.

“Bit će zaduženi za nadzor javnih mjesta i održavanje reda i mira te će djelovati u slučaju održavanja protuzakonitog referenduma”, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova te se dodaje da će djelovati kao potpora Mossosu.

Katalonski otpor

Novopridošli policajci će se pridružiti uobičajenom broju državnih snaga reda u Kataloniji koje čini oko 5.000 ljudi, a u regiji će se rasporediti i 17.000 pripadnika Mossosa.

Katalonski regionalni čelnik Carles Puigdemont u četvrtak je rekao da će se angažirati na održavanju referenduma, ne pokoravajući se sudskoj zabrani.

Bio je to i drugi dan prosvjeda na ulicama Barcelone gdje su se okupili deseci tisuća ljudi tražeći svoje pravo na glasanje.

Prosvjednici u Kataloniji traže oslobađanje uhićenih dužnosnika

Na prosvjedu ispred zgrade suda u gradu L’Hospitalet de Llobregat okupilo se viša stotina pristalica neovisnost Katalonije.

Prosvjednici traže oslobađanje regionalnih vladinih dužnosnika, koji su uhićeni zbog sumnje da imaju veze s referendumom o neovisnosti Katalonije.

Današnji prosvjed u sjeveroistočnom katalonskom gradu predstavlja nastavak prosvjeda koji je započet u četvrtak ispred sjedišta katalonskog sudstva u obližnjoj Barceloni, koji je privukao više tisuća osoba, prenosi AP.

skupina koja podržava neovisnost Katalonije tvrdi da je oko 2.500 osoba nazočilo prosvjedu.

Veliki broj prosvjednika u Barceloni prespavao je noć u blizini sjedišta sudstva u šatorima ili ljuljaškama-ležaljkama, koje su vezali za bandere.

Katalonske građanske skupine, koje se zalažu za neovisnost, pozvale su na dugoročne ulične prosvjede protiv iznenadnih policijskih mjera u srijedu.

Policija je uhitila najmanje 12 ljudi, većinom katalonskih vladinih dužnosnika koji su osumnjičeni za koordiniranje referenduma, koji španjolske središnje vlasti smatraju nezakonitim i zaplijenila 10 milijuna glasačkih listića.

Španjolska vlada u Madridu smatra referendum, koji je zakazan za 1. listopada, nelegalnim./HMS/

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

KAKO DOBRO: Neki tik-tok-fratrizani s histrionskim poremećajem pokušali su ga ocrniti a onda je Bitno.net pronašao Markovu duhovnu stvar. Postala je momentalni hit među...

Iz izvora bliskih Marku Purišiću Lasagni dobili smo potvrdu da je Marko autor duhovne pjesme 'Ne daj mi, Oče'...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -