Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Hrvatska u 10 godina izgubila 60.000 đaka

Must Read

Oko pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj ponovno je sjelo u klupe. Nažalost, prema podacima Državnog zavoda za statistiku RH, u posljednjih deset godina ukupni broj učenika smanjio se za čak 60.000. Ove je godine najgore u Osječko-baranjskoj županiji gdje je više od 400 prvašića manje nego lani, javlja HRT.

Gradovi, općine i županije trudili su se, svatko prema svojim mogućnostima, olakšati im školsku godinu, bilo besplatnim udžbenicima, bilo priborom ili opremom. U nekim su općinama iz proračuna za učenike uspjeli osigurati i stipendije za srednje škole, ali i deficitarna zanimanja prema podacima Zavoda. Radi podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane, u 1.119 škola počinje i provedba tzv. Školske sheme – podjela besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Početak nastavne godine predstavnici sindikata obrazovanja iskoristili su kako bi upozorili na loš položaj učitelja i nastavnika u Hrvatskoj. Uvjeti u kojima rade znatno su lošiji od onih koje imaju njihovi kolege u Europskoj uniji i razvijenim zemljama, a osobito su, tvrde, niske plaće. Prema Državnom zavodu za statistiku RH, od ukupno 19 djelatnosti u nacionalnoj klasifikaciji, u obrazovanju je plaća za visoku stručnu spremu najniža.

Upozoravaju i na problem učitelja i nastavnika koji postanu – tehnološki višak./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

KISELJAK: Istina o nekažnjenom zločinu totalitarnog komunističkog režima blijedi, sve je manje onih koji odaju počast žrtvama

Petar Kvasina (17) i njegov tri godine mlađi brat Krešimir i ove su godine pomogli u uređenju spomen obilježja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -