Oko pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj ponovno je sjelo u klupe. Nažalost, prema podacima Državnog zavoda za statistiku RH, u posljednjih deset godina ukupni broj učenika smanjio se za čak 60.000. Ove je godine najgore u Osječko-baranjskoj županiji gdje je više od 400 prvašića manje nego lani, javlja HRT. Gradovi, općine […]

" />
Published On: Uto, ruj 5th, 2017

Hrvatska u 10 godina izgubila 60.000 đaka

Oko pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj ponovno je sjelo u klupe. Nažalost, prema podacima Državnog zavoda za statistiku RH, u posljednjih deset godina ukupni broj učenika smanjio se za čak 60.000. Ove je godine najgore u Osječko-baranjskoj županiji gdje je više od 400 prvašića manje nego lani, javlja HRT.

Gradovi, općine i županije trudili su se, svatko prema svojim mogućnostima, olakšati im školsku godinu, bilo besplatnim udžbenicima, bilo priborom ili opremom. U nekim su općinama iz proračuna za učenike uspjeli osigurati i stipendije za srednje škole, ali i deficitarna zanimanja prema podacima Zavoda. Radi podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane, u 1.119 škola počinje i provedba tzv. Školske sheme – podjela besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Početak nastavne godine predstavnici sindikata obrazovanja iskoristili su kako bi upozorili na loš položaj učitelja i nastavnika u Hrvatskoj. Uvjeti u kojima rade znatno su lošiji od onih koje imaju njihovi kolege u Europskoj uniji i razvijenim zemljama, a osobito su, tvrde, niske plaće. Prema Državnom zavodu za statistiku RH, od ukupno 19 djelatnosti u nacionalnoj klasifikaciji, u obrazovanju je plaća za visoku stručnu spremu najniža.

Upozoravaju i na problem učitelja i nastavnika koji postanu – tehnološki višak./HMS/