Subota, 4 svibnja, 2024

Makedonija: ”Nećemo rusku pomoć u gašenju požara”

Must Read

Nova, nazovimo je tako, ”Vlada Makedonije”, koja je na vlast došla nakon više od dvije godine političke krize, prosvjeda, ultimatuma, terorističkih napada, Obojene revolucije i nekoliko puta odgađanih izbora, sve dok  Washington i Bruxelles nisu bili sto posto sigurni da će albanske stranke koalirati s aktualnim premijerom Zaevom i Sorosevom odabranicom Radmilom Šekerinskom, odbila je ponudu ruskih snaga za hitne slučajeve stacioniranih u Srbiji da pomognu Makedoniji u gašenju nekoliko desetaka požara u zemlji.

Dobro informirani izvori su za makedonski Expres potvrdili kako Makedonija nije uopće htjela raspravljati o sudjelovanju ruskih zrakoplova i helikoptera u gašenju požara, koji su inače stacionirani na aerodromu u Nišu. Osim toga, Makedonske vlasti se nisu ni udostojile službeno odgovoriti na poziv ruske baze u Nišu da dođu u pomoć u gašenju požara.

Prema izvorima, razlog odbijanja ruske pomoći je bio pokušaj da se to ne protumači kao približavanje Moskvi u vrijeme kada vlasti u Skopju naporno rade na ulasku u NATO, čak i po cijenu popuštanja Grčkoj u sporu oko imena zemlje.

Ranije su makedonski vojnici i stručnjaci za spašavanje i hitne situacije od ruskog centra u Nišu i njihovog satelitskog sustava nadzora dobili podatke o požarima, gotovo pravovremeno i istog trenutka kada su požari otkriveni.

Tijekom prošlogodišnjih poplava u Skopju je Ruska Federacija bila jedan od najvećih donatora humanitarne pomoći, mobilnih dizel i benzinskih agregata, posebnih crpki i opreme, deka, konzervirane ribe i mesa.

Nova vlast, oktroirana od strane Zapada, sada je odbila pomoć Rusije.

Centar za humanitarne operacije u Nišu ima nekoliko zrakoplova za gašenje požara, a na zahtjev Moskva može poslati velike mlažnjake koji imaju ogroman kapacitet za transport vode u vatrom ugrožena područja.

U nedavnim požarima u Makedoniji su aktivno pomagali jedan bugarski i jedan izraelski vatrogasni zrakoplov.

Radmila Šekerinska je kao ministrica obrane u novoj vladi zadužena za vojne poslove Makedonije i ”ugled” zemlje u očima NATO pakta, a sam pogled na njen životopis pojašnjava ovako arogantan stav prema ponudi za pružanje pomoći od strane ruskih vatrogasaca.

Tijekom nedavne posjete Podgorici je potvrdila predanost nove makedonske vlade ulasku zemlje u EU i NATO i rekla da je susret s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom šansa za Makedoniju da uspostavi bliže veze sa “najvažnijim strateškim partnerom”.

”To je vrlo važan znak da Sjedinjene Američke Države, ključni igrač u NATO savezu, Zapadni Balkan smatraju kao ključnu regiju koju mogu podržavati i ulagati u nju”, smatra Šekerinska.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -