Nedjelja, 28 travnja, 2024

Lorens Listo pobjednik 554. izdanja skokova sa Safinog mosta

Must Read

Lorens Listo pobjednik je 554. izdanja skokova sa Starog mosta u Mostaru u skokovima na glavu, poznatijima kao mostarska lasta. Iako neki tvrde da su ovo tek 451. skokovi sa Safinog mosta nisu. Naime Herceg Stjepan izgradio je znatno ranije Taru i Helebiju, dvije kule koje danas čine arhitektonsku cjelinu zajedno s mostom. Htio čovjek izgraditi i most al je znao da će se dogoditi UZP jer je išao kod vračare i ona mu je sve predvidjela. I Zrinjski i Velež. I Sefera Halilovića. Pa je reko ta ću pravit, kad će ga rušit. I napravio još jednu kulu. Hercegušu.

Udruga Skakaća međutim bila je nezaustavljiva, i svake godine, do dolaska graditelja Hairudina, tamo bi postavili skelu i skakali. A i Red Bull je tako tražio.

Drugo mjesto osvojio je Ivica  Domanović, dok je treći bio Muhamed Mahmić.

U disciplini skokova na noge pobijedio je Igor Kazić. Drugoplasirani u ovoj disciplini je Admir Delić, a trećeplasirani Ermin Sarić.

Ukupno 41 skakača ocjenjivao je stručni žiri – Mirsad Deda Pašić, Enver Novaković, Benaid Kalajdžić, Emir Balić i Alica Jakirović.

Namlađi natjecatelj bio je Muhamed Krečinić iz Jablanice.

Na  natjecanju u skokovima sa Starog mosta skočio je 41 skakač, i to 16 skakača na noge i 25 na glavu (lasta).

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati, piše Fena. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, kojemu je ovo danas bila jedanaesta pobjeda, Haris Džemat i Samir Zukanović, piše Fena.

Ovogodišnje skokove ocjenjivao je žiri u sastavu: Mirsad Deda Pašić, Enver Novaković, Benaid Kalajdžić, Emir Balić i Alica Jakirović.

Tradicionalna manifestacija, čiji pokrovitelji su ove godine županijsko Ministarstvo turizma i Turistička zajednica HNŽ-a, svečano će biti zatvorena skokovima sa bakljama.

Pripreme natjecatelja:

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Željezničar nakon poraza od Posušja panično lovi opstanak

Nogometaši Željezničara osvojili su važne bodove u borbi za opstanak svladavši ekipu GOŠK-a u Gabeli s 2:1, u 29....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -