Published On: Sun, Jul 30th, 2017

Lorens Listo pobjednik 554. izdanja skokova sa Safinog mosta

Lorens Listo pobjednik je 554. izdanja skokova sa Starog mosta u Mostaru u skokovima na glavu, poznatijima kao mostarska lasta. Iako neki tvrde da su ovo tek 451. skokovi sa Safinog mosta nisu. Naime Herceg Stjepan izgradio je znatno ranije Taru i Helebiju, dvije kule koje danas čine arhitektonsku cjelinu zajedno s mostom. Htio čovjek izgraditi i most al je znao da će se dogoditi UZP jer je išao kod vračare i ona mu je sve predvidjela. I Zrinjski i Velež. I Sefera Halilovića. Pa je reko ta ću pravit, kad će ga rušit. I napravio još jednu kulu. Hercegušu.

Udruga Skakaća međutim bila je nezaustavljiva, i svake godine, do dolaska graditelja Hairudina, tamo bi postavili skelu i skakali. A i Red Bull je tako tražio.

Drugo mjesto osvojio je Ivica  Domanović, dok je treći bio Muhamed Mahmić.

U disciplini skokova na noge pobijedio je Igor Kazić. Drugoplasirani u ovoj disciplini je Admir Delić, a trećeplasirani Ermin Sarić.

Ukupno 41 skakača ocjenjivao je stručni žiri – Mirsad Deda Pašić, Enver Novaković, Benaid Kalajdžić, Emir Balić i Alica Jakirović.

Namlađi natjecatelj bio je Muhamed Krečinić iz Jablanice.

Na  natjecanju u skokovima sa Starog mosta skočio je 41 skakač, i to 16 skakača na noge i 25 na glavu (lasta).

Tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. stoljeće iz vremena gradnje samog mosta kada je malo tko u zajednici koja je brojala 4000 stanovnika znao i plivati, piše Fena. Prvi skok zabilježen je 1664. godine dok je formalno natjecanje ustanovljeno 1968. i otad se održava svakog ljeta.

Najpoznatiji i najuspješniji skakač sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, kojemu je ovo danas bila jedanaesta pobjeda, Haris Džemat i Samir Zukanović, piše Fena.

Ovogodišnje skokove ocjenjivao je žiri u sastavu: Mirsad Deda Pašić, Enver Novaković, Benaid Kalajdžić, Emir Balić i Alica Jakirović.

Tradicionalna manifestacija, čiji pokrovitelji su ove godine županijsko Ministarstvo turizma i Turistička zajednica HNŽ-a, svečano će biti zatvorena skokovima sa bakljama.

Pripreme natjecatelja: