Nedjelja, 28 travnja, 2024

DO KADA ĆE PAR LJUDI S BAŠČARŠIJE UCJENJIVATI HRVATSKU? Iz Sarajeva stižu nova pitanja oko Pelješkog mosta

Must Read

Nakon što je Hrvatska prihvatila praktično sve zahtjeve Bosne i Hercegovine i podigla visinu mosta sa 35 na 55 metara i ostavila 200 metara morskog prolaza između središnjih stupova, što je znatno poskupjelo cijeli projekt, iz Sarajeva stižu nova pitanja. Do kada će Sarajevo ucjenjivati Hrvatsku?

Odlukom Europske komisije o isplati 375 milijuna eura za izgradnju Pelješkog mosta , uklonjena je još jedna prepreka za najveći hrvatski infrastrukturni projekt, no, kako piše Deutsche Welle , baš kad se činilo da je to i posljednja prepreka, iz Bosne i Hercegovine stigao je hladan tuš .

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine zatražila je slanje note Hrvatskoj u kojoj će zahtijevati obustavu svih aktivnosti vezanih za izgradnju mosta dok se ne postigne obostrana suglasnost oko tog projekta, a najavljeno je i osnivanje posebne parlamentarne komisije koja bi trebala preispitati jesu li ispunjeni svi uvjeti pod kojima bi projekt postao prihvatljiv za Sarajevo.

Da stvar bude neugodnija, dodaje DW , sve se to dogodilo neposredno uoči zajedničke sjednice vlada Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja je nedavno održana u Sarajevu.

Pitanje granice na moru

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Sarajevu je pomirljivo uvjeravao kako Pelješki most “ničim ne ugrožava interese Bosne i Hercegovine” i da Hrvatska ostaje najangažiraniji glasnogovornik interesa Bosne i Hercegovine na putu prema Europskoj uniji i NATO-u, očito želeći da ovo pitanje ne zasjeni pohvalnu činjenicu da su se, nakon sedam godina, uspjele sastati dvije vlade.

Istovremeno se u Sarajevu ponovo problematiziraju i ona pitanja koja su se činila riješenim, nakon što je Hrvatska prihvatila praktično sve zahtjeve Bosne i Hercegovine i podigla visinu mosta sa 35 na 55 metara i ostavila 200 metara morskog prolaza između središnjih stupova, što je znatno poskupjelo cijeli projekt, ali i ona pitanja koja je nemoguće riješiti u preostalih nekoliko mjeseci do početka izgradnje mosta, poput razgraničenja Hrvatske i Bosne i Hercegovine na moru.

Izvor: Agencije

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Neonacistička austrijska mržnja prema Srbima drži slučajeve zločina Al Qaede nad Hrvatima u ladicama. Evo zašto…

Nisu to Sri htjeli niti planirali, ali sudbina povijesti je htjela da Austrija koja je počela Prvi Svjetski rat...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -