Published On: Mon, Jul 17th, 2017

DO KADA ĆE PAR LJUDI S BAŠČARŠIJE UCJENJIVATI HRVATSKU? Iz Sarajeva stižu nova pitanja oko Pelješkog mosta

Nakon što je Hrvatska prihvatila praktično sve zahtjeve Bosne i Hercegovine i podigla visinu mosta sa 35 na 55 metara i ostavila 200 metara morskog prolaza između središnjih stupova, što je znatno poskupjelo cijeli projekt, iz Sarajeva stižu nova pitanja. Do kada će Sarajevo ucjenjivati Hrvatsku?

Odlukom Europske komisije o isplati 375 milijuna eura za izgradnju Pelješkog mosta , uklonjena je još jedna prepreka za najveći hrvatski infrastrukturni projekt, no, kako piše Deutsche Welle , baš kad se činilo da je to i posljednja prepreka, iz Bosne i Hercegovine stigao je hladan tuš .

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine zatražila je slanje note Hrvatskoj u kojoj će zahtijevati obustavu svih aktivnosti vezanih za izgradnju mosta dok se ne postigne obostrana suglasnost oko tog projekta, a najavljeno je i osnivanje posebne parlamentarne komisije koja bi trebala preispitati jesu li ispunjeni svi uvjeti pod kojima bi projekt postao prihvatljiv za Sarajevo.

Da stvar bude neugodnija, dodaje DW , sve se to dogodilo neposredno uoči zajedničke sjednice vlada Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja je nedavno održana u Sarajevu.

Pitanje granice na moru

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Sarajevu je pomirljivo uvjeravao kako Pelješki most “ničim ne ugrožava interese Bosne i Hercegovine” i da Hrvatska ostaje najangažiraniji glasnogovornik interesa Bosne i Hercegovine na putu prema Europskoj uniji i NATO-u, očito želeći da ovo pitanje ne zasjeni pohvalnu činjenicu da su se, nakon sedam godina, uspjele sastati dvije vlade.

Istovremeno se u Sarajevu ponovo problematiziraju i ona pitanja koja su se činila riješenim, nakon što je Hrvatska prihvatila praktično sve zahtjeve Bosne i Hercegovine i podigla visinu mosta sa 35 na 55 metara i ostavila 200 metara morskog prolaza između središnjih stupova, što je znatno poskupjelo cijeli projekt, ali i ona pitanja koja je nemoguće riješiti u preostalih nekoliko mjeseci do početka izgradnje mosta, poput razgraničenja Hrvatske i Bosne i Hercegovine na moru.

Izvor: Agencije