Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Široki Brijeg: Franjevačka galerija predstavlja prvoga ak. slikara zapadne Hercegovine

Must Read

Franjevačka galerija Široki Brijeg u ponedjeljak 17. srpnja otvorit će izložbu djela fra Mirka Ćosića pod nazivom “Fra Mirko Ćosić – Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga”.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u 19.30 sati. Radi se o retrospektivnoj izložbiviše od 60 djela prvoga akademski obrazovanoga slikara u zapadnoj Hercegovini, rođena u Buhovu pored Širokoga Brijega.

Ova izložba prethodno je 6. lipnja otvorena u Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima, sastavnici Gradskoga muzeja Vinkovci. Po zatvaranju izložbe u Širokom Brijegu, planirano je gostovanje u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

U predgovoru naslovljenom “Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga”, povjesničar umjetnosti Beat Čolak napisao je: “Skromno smjerajući ljepotu prirodnoga svijeta prenijeti i ovjekovječiti vlastitim slikarskim trudom, fra Mirko Ćosić umjetnošću si je osigurao istaknuto mjesto. Pa i ako ta umjetnost ne pripada vrhunskim dostignućima i možda se nikada neće nalaziti u svjetski poznatim kolekcijama, ipak je valja cijeniti jer pokazuje početne korake u razvoju ideje i talenta čije plodove danas mnogo lakše nalazimo i ubiremo.”

Ova izložba u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu bit će otvorena do 30. kolovoza.

Fra Mirko Ćosić rođen je u Buhovu 19. srpnja 1903. godine. Pučku školu pohađao je u susjednom selu Rasno, a 1917. upisao se u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu. Godine 1929. mostarski biskup zaredio ga je za svećenika te je iste godine slavio i mladu misu. Godine 1935. diplomirao je na zagrebačkoj Kraljevskoj akademiji za umjetnost i umjetni obrt, u klasi prof. Vladimira Becića. Preminuo je 16. srpnja 1967. godine. Za života nije izlagao, a prva samostalna izložba postavljena je 1986. godine.

(www.jabuka.tv)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

A ŠTA AKO JE TU BILA NEKA OSMANSKA KUPELJ? SILOVALIŠTE? MJESTO GDJE SU BIRALI ROBLJE? Bez konzultacija s merhametom krenuli radovi na rekonstrukciji križanja...

Kako je i najavljeno radovi na uređenju križanja ulica kod bivšeg hotela „Ero“ u Mostaru započeli su danas. Grad Mostar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -