Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Split i Ultra se od terorizma brane kamionima punim kamenja. Saznali smo o čemu se radi

Must Read

SVE prilazne ceste poljudskom stadionu bile su osigurane parom velikih kamiona napunjenih građevinskim šutom. Bilo je ukupno osam kamiona, a posjetitelji Ultre viđat će ih iduća dva dana.

U pitanju je, kako doznajemo u splitskoj policiji, mjera zaštite protiv terorističkog napada, odnosno vozila koje bi probilo policijsku blokadu.

Inače, nije to prvi put da se koriste kamioni protiv terorizma u Splitu. Dva kamiona su osiguravala centar grada prilikom dočeka Nove godine, jedan je bio na vrhu Marmontove, a drugi kod Matejuške.

Kao ni sinoć, nije bilo razloga za njihovu upotrebu.

Kamioni se nalaze u blizini policijske blokade. Vozači bi ih postavili po širini ceste u slučaju da stigne dojava kako se približava vozilo koje se ne želi zaustaviti. Kamioni su nakrcani šutom kako bi povećali težinu i onemogućili prolazak vozilu veće mase.

U policiji kažu da je u pitanju improvizacija kakvu su koristili kolege u Njemačkoj. Kamioni puni pijeska kao obrana od terorizma mjera su koja se koristi i diljem svijeta. Primjerice, u večeri američkih predsjedničkih izbora u centru New Yorka, ispred tabora Clinton i Trumpa, bilo je na desetke kamiona punih pijeska.

Na donjoj slici je kamion parkiran ispred Trumpovog stožera u New Yorku, u večeri američkih predsjedničkih izbora.

A evo i splitskog. Ovaj desni, lijevo je kamion gradskih komunalaca.

Policija i hitna pomoć cijelu večer dežurali na Poljudu

Terorizam je stalna prijetnja koja uvijek vreba negdje u pozadini u bilo kojem europskom gradu. Stoga nije čudno da su i u Splitu dosta pažnje posvetili tome. U međuvremenu je održana prva noć Ultra festivala koja je prošla bez većih problema. Jasno, bilo je posla za policiju. Kako jutros doznajemo iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, privedeno je ukupno 126 osoba, i to uglavnom zbog droge. 93 osobe prijavljene su za prekršaj, a kod sedmero je pronađena i veća količina zabranjenih supstanci pa su kazneno prijavljeni.

I brojne službe Hitne pomoći su cijelu večer bile u stanju pripravnosti.

Hitna pomoć imala je pet svojih timova na poljudskom stadionu na prvoj večeri Ultra festivala. Kako doznajemo od Lea Luetića, ravnatelja Hitne pomoći u Splitu, zabilježili su 21 intervenciju.

“Osam pacijenata je prebačeno u bolnicu. Ništa ozbiljnije nije bilo u pitanju, uglavnom je bila riječ o lakšim stanjima, trovanju alkoholom, lakšim traumama, ništa alarmantno”, rekao nam je dr. Luetić. Najteže je bilo mladom Ircu koji je u padu natukao dva rebra i skočni zglob.

I ove godine nekoliko je partijanera zatražilo pomoć jer su ih poprskali suzavcem. Nitko nije hospitaliziran, a na Hitni prijam splitskog KBC-a primljeno je 25 partijanera, kako doznajemo od ravnatelja dr. Ive Jurića.

“Uglavnom su to bilo ozljede od udaraca, padova i slično, 15 ih je zaprimljeno na kirurgiju, za šestero pacijenata napravit ćemo toksikološke analize jer je tu riječ o opijatima. Jedan pacijent je neko kraće vrijeme zadržan na psihijatriji, ali i on je pušten. Dakle, nitko od svih tih ljudi koji su tijekom večeri zatražili pomoć u splitskoj bolnici nije hospitaliziran. Sve je prošlo iznad očekivanja. Mislili smo da će biti puno više posla”, kazao nam je dr. Jurić.
index.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Rezolucija o Srebrenici: Nova prilika za pravdu ili iskra novih sukoba?

U posljednje vrijeme, tema genocida u Srebrenici ponovno je u središtu međunarodne pažnje. Dok svijet raspravlja o izglasavanju nove...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -