Utorak, 7 svibnja, 2024

ČAMPARA: Priče o terorističkim kampovima i vraćanju hiljada ratnika iz Sirije u BiH su nebuloze

Must Read

Federalna uprava policije ostvarila je u 2016. godini najbolje rezultate rada od svog nastanka. Kako je rekao federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara na konferenciji povodom Dana policije u FBiH, ovaj trend je nastavljen iu ovoj godini.
Čampara je svim policijskim službenicima u FBiH čestitao njihov dan koji će biti obilježen različitim manifestacijama.

“Danas 25 novih kadeta polaže zakletvu, potpisuje ugovore i počinje raditi u FUP-u. Oni su se školovali na Policijskoj akademiji FMUP-a i uspješno su završili obuku te će sigurno pojačati FUP. Danas ćemo i određeni broj policijskih službenika unaprijediti u viši čin . Oni su to zaslužili svojim radom i zalaganjem i nadamo se da će nastaviti tako raditi “, rekao je Čampara.

Direktor FUP-a Dragan Lukač odlučio je iskoristiti ovaj dan i poslati poruku svima onima koji urušavaju ili imaju namjeru rušiti ustavni poredak BiH i FBiH, a posebno onima koji to namjeravaju učiniti nasilnim metodama i sredstvima, da to ne čine.

“Policijska struktura u FBiH je dovoljno snažna da će prepoznati i preduprijediti svaki takav pokušaj. Imamo blizu 8.000 policijskih službenika i predstavljamo snagu i ako treba oružanu silu da se suprotstavimo svima onima koji ne rade za dobrobit ove države, odnosno ruše ustavni poredak”, rekao je Lukač.

Naglasio je kako je policijska struktura u FBiH depolitizirana, profesionalna i da je njihov rad baziran na zakonu, kao i to da je njihov poslodavac isključivo zakon. Apelirao je na Vladu FBiH da što prije usvoji zakon o specijalnom tužiteljstvu i posebnom odjelu Vrhovnog suda FBiH kako bi dobili mehanizam za uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

“I na kraju apeliram da se što prije donese i usvoji novi zakon o policijskim službenicima u FBiH, imajući u vidu da taj postupak traje pet godina”, rekao je direktor FUP-a.

Na pitanje da li postoji realna opasnost za građane BiH od terorističkih napada, Čampara je rekao da opasnost uvijek postoji u cijelom svijetu jer smo svjedoci šta se dešavalo, ali da svi moramo raditi na preveniranju tih opasnosti – i policija i šira društvena zajednica.

“Nisam za to da se stvari stavljaju pod tepih, o njima treba govoriti otvoreno, ali nisam ni za ganjanje vještica i korištenje priča u dnevno-političke svrhe. Ne stoje ni kvalifikacije da se tisuće ratnika – bh. Državljana vraća s ratišta iz Sirije i da se u FBiH nalaze teroristički kampovi. To su laži i nebuloze “, zaključio je Čampara.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -