Subota, 27 travnja, 2024

Ne biste vjerovali što sve Facebook zna o vama

Must Read

Ne biste vjerovali koliko Mark Zuckerberg zna o vama. Facebook ima skoro dvije milijarde korisnika, i da je država, bio bi najveća država na svijetu.

Najmnogoljudnija država na svijetu – Kina, ima milijardu i 373 milijuna stanovnika, a najpopularnija društvena mreža milijardu i 860 milijuna otvorenih naloga i milijardu i 373 milijuna logiranja svaki dan.

Sadržaj, koji je uglavnom besplatan, angažira veliki broj korisnika svakoga dana. Osim tolikog broja vlastitih korisnika, Facebook posjeduje i popularne stranice Messenger, Instagram i Whatsapp. To znači da je Facebook u mogućnosti  na dnevnoj razini skupljati ogroman broj podataka o svojim korisnicima.

Ti podaci se, potom, stavljaju na raspolaganje oglašivačima. Kako bi se povećale šanse za interakciju korisnika i oglašivača podaci o korisnicima se, potom, razvrstavaju u kategorije koje izgledaju ovako:

Na osnovu toga, odmah se mogu vidjeti intresiranja korisnika, datum rođenja, privatni detalji, e mail platforma i browser koji korisnik koristi, kao telefon koji upotrebljava.

Oglašivači prave pretpostvake na osnovu rekacija korisnika na naloge drugih korisnika i na reklame. One se zasnivaju i na stranicama koje su oni lajkali, statusima, lajkovima i interakcijama prijatelja, detaljima o poslu, obitelji, vezama…

I sve to što Facebook radi je potpuno legalno, obzirom da su to informacije koje korisnici svojevoljno daju koristeći tu društvenu mrežu.

Korisnik može, u svakom trenutku, provjeriti što od reklama prati (tzv. Your add preferences, klikom na Your Information > Your Categories) i obrisati  grupe koje želi. To neće utjecati na količinu reklama, ali će se one nešto rjeđe prikazivati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Za kazneno djelo pomaganja raznim zločincima diplomatski imunitet ne štiti Murpheya. RTRS je prva shvatila našu priču. Hvala joj!

Prije objave ovog videa, koji je objavila TV Republike Srpske, moramo da pošaljemo u tri lijepe 3,14zde materine sljedeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -