Published On: Ned, tra 30th, 2017

Ne biste vjerovali što sve Facebook zna o vama

Ne biste vjerovali koliko Mark Zuckerberg zna o vama. Facebook ima skoro dvije milijarde korisnika, i da je država, bio bi najveća država na svijetu.

Najmnogoljudnija država na svijetu – Kina, ima milijardu i 373 milijuna stanovnika, a najpopularnija društvena mreža milijardu i 860 milijuna otvorenih naloga i milijardu i 373 milijuna logiranja svaki dan.

Sadržaj, koji je uglavnom besplatan, angažira veliki broj korisnika svakoga dana. Osim tolikog broja vlastitih korisnika, Facebook posjeduje i popularne stranice Messenger, Instagram i Whatsapp. To znači da je Facebook u mogućnosti  na dnevnoj razini skupljati ogroman broj podataka o svojim korisnicima.

Ti podaci se, potom, stavljaju na raspolaganje oglašivačima. Kako bi se povećale šanse za interakciju korisnika i oglašivača podaci o korisnicima se, potom, razvrstavaju u kategorije koje izgledaju ovako:

Na osnovu toga, odmah se mogu vidjeti intresiranja korisnika, datum rođenja, privatni detalji, e mail platforma i browser koji korisnik koristi, kao telefon koji upotrebljava.

Oglašivači prave pretpostvake na osnovu rekacija korisnika na naloge drugih korisnika i na reklame. One se zasnivaju i na stranicama koje su oni lajkali, statusima, lajkovima i interakcijama prijatelja, detaljima o poslu, obitelji, vezama…

I sve to što Facebook radi je potpuno legalno, obzirom da su to informacije koje korisnici svojevoljno daju koristeći tu društvenu mrežu.

Korisnik može, u svakom trenutku, provjeriti što od reklama prati (tzv. Your add preferences, klikom na Your Information > Your Categories) i obrisati  grupe koje želi. To neće utjecati na količinu reklama, ali će se one nešto rjeđe prikazivati.