Nedjelja, 28 travnja, 2024

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN – 25. TRAVNJA Počela gradnja Sueskog kanala – svojedobno najvećeg građevinskog pothvata na svijetu – 1859.

Must Read

 

Projekt gradnje Sueskog kanala predstavljao je jedan od najvećih građevinskih pothvata u dotadašnjoj povijesti, a suvremenici su ga uspoređivali s gradnjom egipatskih piramida u starom vijeku.

Na današnji dan 1859. godine službeno je započela gradnja Sueskog kanala. Simboličnoj svečanosti početka radova prisustvovao je i Ferdinand Marie de Lesseps, osoba vjerojatno najzaslužnija za taj projekt. Naime, Lesseps je bio francuski diplomat, a i prilično sposoban poduzetnik, koji je organizirao gradnju Sueskog kanala. Potjecao je iz obitelji koja je posjedovala iskustvo u diplomaciji i politici. Tijekom jednog svog ranijeg boravka u Egiptu Lesseps je spoznao mogućnost gradnje kanala između Crvenog i Sredozemnog mora, a zatim se prihvatio lobiranja za taj projekt.

Projekt gradnje Sueskog kanala predstavljao je jedan od najvećih građevinskih pothvata u dotadašnjoj povijesti, a suvremenici su ga uspoređivali s gradnjom egipatskih piramida u starom vijeku. Ferdinand Marie de Lesseps ustrojio je dioničko društvo koje je trebalo sagraditi kanal, a velik dio dionica u njoj kupili su francuski građani. Budući da je Egipat u to vrijeme bio pod vlašću muslimanskih vladara (iz dinastije Muhameda Alija, s naslovom valija, a kasnije i kediva) važnu je stvar predstavljalo ishođenje koncesije za gradnju i upravljanje kanalom. Lesseps je ishodio koncesiju, a uspio je mobilizirati i spomenuti kapital francuskih građana. Nakon deset godina gradnje kanal je uspješno otvoren za promet brodovima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Neonacistička austrijska mržnja prema Srbima drži slučajeve zločina Al Qaede nad Hrvatima u ladicama. Evo zašto…

Nisu to Sri htjeli niti planirali, ali sudbina povijesti je htjela da Austrija koja je počela Prvi Svjetski rat...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -