Petak, 3 svibnja, 2024

Zabrinutost zbog secesionističke retorike u BiH

Must Read

Sarajevo: Nažalost, 2012. godina, nasuprot ohrabrujućim razvojima događaja u proljeće, nije postala “godina Europske unije za Bosnu i Hercegovinu” i Bosna i Hercegovina je od lipnja ove godine izgubila značajno vrijeme u vezi sa svojim nastojanjima daljnjeg pribižavanja Europskoj uniji i NATO-u, kazao je veleposlanik Republike Austrije u BiH Donatus Köck.
Austrijski veleposlanik očekuje da će se preostalim reformskim zadaćama, nakon što je provedena rakonstrukcija vlade na državnoj razini, dati zasluženo prioritetno mjesto u političkom radu.
“Austrija podupire učvršćivanje BiH kao živuće, učinkovite multietničke države, koja je dio europske zajednice vrijednosti i čija je budućnost u Europskoj uniji. Secesionističke retorike i mjere koje potkopavaju cjelovitost države, suprotne su ovom cilju. Zabrinut sam zbog rasta ovih centrifugalnih tendencija”, naglašava ambasador Köck.
Kaže da je nazatku okrenuta i retorika u Mostaru, a instrumenatliziranje starih slika neprijateljstva u političke svrhe, smatra neodgovornim jer osim političara u BiH upravo i predstavnici religijskih zajednica svih strana, imaju važnu posredničku ulogu koju trenutno ne izvršavaju.
Iako nije članica NATO-a, Austrija podržava ambicije BiH prema NATO-u i uvažava značaj za stabilnost zemlje koje bi članstvo u NATO-u donijelo sa sobom.
“Demilitarizirana država imala bi malo izgleda za pristupanje obrambenom savezu” kaže ambasador Köck i dodaje da kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da je reforma obrane i stvaranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bila jedna od najuspješnijih reformi u posljednjih deset godina i da može poslužiti kao uzor suradnje između narodnih skupina i entiteta.
Na pitanje o sve učestalijim pozivima na zatvaranje OHR-a, veleposlanik Köck odgovara podsjećanjem da je prije mjesec dana Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda dalo visokom predstavniku punu podršku i potvrdilo Bonske ovlasti koje su mu date 1997. godine te je pozdravio i to što je Europska unija preuzela vodeću ulogu među internacionalnim akterima u BiH.
Poručio je da je na organima vlasti u Bosni i Hercegovini da odrede tempo i tijek zatvaranja OHR-a.
“Napredak u provođenju agende” 5 +2 “će se pozitivno odraziti i na EU integracije, i obrnuto, održivi i nepovratni napredak u euroatlantskoj integraciji BiH (kao npr.. Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, aktiviranje NATO-MAP-a i podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za pristupanje Europskoj uniji) vodit će rekonfiguraciji međunarodnog prisustva u BiH “, kaže austrijski diplomat uz poruku da su u sadašnjem trenutku diskusije o zatvaranju OHR-a ili okončanju izvršnog mandata EUFOR Althea preuranjene.
Govoreći o austrijskoj financijskoj potpori razvoju BiH, veleposlanik kaže da je Austrija u 2011. godini u BiH putem nacionalnih i regionalnih projekata uložila tri milijuna eura sredstava za poticaj. Između 1995. i 2010. godine austrijski razvojni angažman je podržao BiH sa 465 milijuna eura.
“U skladu sa socio-ekonomskim razvojem BiH klasični će oblik razvojne suradnje između dvije zemlje biti okončan 2013. godine i fokus suradnje će bit premješten na nove i inovativne instrumente kooperacije poput gospodarska partnerstva, kofinansiranje bilaterlanih projekata nevladinog sektora, regionalni projekti ili krediti i savjetodavni program austrijske Razvojne banke “, precizira ambasador Austrije.
Od aktualnih primjera gospodarskog partnerstva koji su dogovoreni 2012. godine su jačanje potencijala bosanske šumske industrije u području Olova, gospodarsko partnerstvo za izgradnju tržišta Photovoltaik postrojenja za proizvodnju električne iz solarne energije u BiH s pilot-projektima u blizini Sarajeva i Mostara.
“Važnim smatram i regionalni projekt koji je počeo 1. prosinca, a tiče se redukcije sigurnosnih rizika i rizika u okolišu putem pojačane suradnje unutar i između zemalja u regiji”, dodao je ambasador Köck.
Kada je u pitanju gospodarska suradnja Austrija je i dalje najveći inozemni investitor u BiH, s kumuliranim investicijama od 1995. godine u visini 1,7 milijardi, odnosno 1,19 milijardi eura, tako da je, dosada 0,22 posto svih inozemnih investicija u BiH došlo iz Austrije.
Veleposlanik ističe da se investicije ne ograničavaju samo na bankarski sektor nego obuhvaćaju široki portfelj, od zdravstva, energetike i infrastrukture do branše građevinskog materijala, obrade metala i osiguranja, a austrijski investitori su ogledalo strukture austrijske privrede koju obilježavaju uglavnom mala i srednje velika poduzeća.
Bilateralna trgovinska razmjena između BiH i Austrije odvija se vrlo dinamično, a 2011. godina je bila rekordna godina za bilateralni vanjskotrgovinski volumen (666 milijuna eura). Bosna i Hercegovina je 2011. godine, prvi put (kao jedina zemlja u regiji), postigla vanjsko-trgovinski suficit prema Austriji u visini od 24,5 milijuna eura.
Očekuje se da će slični pokazatelji biti iu 2012. godini: austrijski izvozi u Bosnu i Hercegovinu u prva tri kvartala dosežu 259,5 milijuna eura (+6,8 posto), a uvozi iz Bosne i Hercegovine u Austriju 293,9 milijuna eura (+14 posto), kazao je na kraju intervjua austrijski ambasador u BiH Donatus Köck.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -