Petak, 18 listopada, 2024

JESU LI PITALI BOŠNJAKE SMIJU LI TO? Zašto Sarajevo želi povećati površinu Republike Srpske i smanjiti šanse za dogovor između Hrvata i Bošnjaka?

Vrlo

Otvaranjem priče o zadiranju u Srpsku u slučaju preustroja BIH, političko Sarajevo naletjelo je na  poprilično  klizav teren. Naime, sve su šanse da bi u tom slučaju Srpska zadrla u FBIH daleko više nego FBIH u Srpsku. Kada iz Sarajeva stižu optužbe na Banja Luku, redovno sentiment izgleda ovako: FBIH je slobodni antifašistički teritorij BIH, osim jednog dijela đe žive ustaše, koje ćemo mi da kontrolišemo, našim antifašističkim moćima,  dok je Srpska, okupirana zemlja, u kojoj žive četnici, u pravilu genocidni, osim Srđana Puhala i još dva  ili tri lika, teritorij je to  nekog divljeg i stranog naroda, koji sa BIH ne djeli ništa zajedničko, osim što ga je netko, bit će neki neprijatelj BIH,  slučajno upisao kao narod koji je sukreator BIH, i ne samo 1995-e. Ta zemlja đe žive ti Srbi, da prostiš,  ta zemlja tamo je naša bosanska, i džaba im je zvat srpskom, a  amo, đe smo mi, đe je rahat i đe cvjeta behar, eto amo, nema baš niti metra kvadratnog, niti jedne jedine njive, koja bi se mogla nazavati srpskom. Ođe je sve bosansko. I Neum je bosanski. Čak Bosanskiji od Broda Bosanskog.

No to baš nije tako. Naime u Daytonu, i nakon vojnoredarstvenih akcija , u prvom redu okupatorskog HV-a i  fašističkog HVO-a a nešto manje oslobodilačke Armije BIH, jedine vojske u povijesti svemira, i šire, koja nije radila zločine, povučene su međuentitetske granice, prema kojima su neke ne tako male većinske srpske općine ostale u FBIH.

Kada političko Sarajevo onda traži reviziju te granice, je li spremno recimo Bišćanima ili Cazinjanima, Kladušanima nešto manje,  pojasniti zašto je Sarajevu cilj da se Banja Luci vrati Bosanski Petrovac, Drvar, Glamoč i Grahovo i štošta još od srpske zemlje u FBIH. Recimo što ako Trebinje potegne pitanje općine Ravno ili ako Srbi kažu želimo nazad pola Mostara, džep oko Sarajeva, Stolac, Lukavicu i onaj koridor oko Goražda? Oće FBIH biti toliko susretljiva pa to Srpskoj dati? Ako se Srpska naravno tada bude smjela tako zvati. Jer i to će Sarajevo odlučiti za nas. Tko smo mi da se uopće u svojoj zemlji pitamo, kakvu zemlju želimo.

Samo u ovim nabrojanim općina nalazi se 11% državnog teritorija BIH koji se danas nalazi u vlasništvu FBIH. Uglavnom se radi o općinama koje su od srpske vojske uzete hrvatskom puškom.

Kao da je malo HVO predao zemlje, kao da je HV malo učinio, kao da je povlačenje hrvatske vojske iz Šipova i Mrkonjića, za jačanje pojasa oko Sarajeva i koridor do Goražda malen poklon Hrvata  braći Bošnjacima pa da danas njihvoa politička elita,  sarajevski manipulatori bošnjačkog naroda, nisu u stanju sjesti za stol i kazati hajde da ovo racionaliziramo, odseli nam brate sve od ove naše priče. Teško je naime vjerovati da prosječan Bošnjak, Hrvatu želi, ono što mu želi prosječan bošnjački lider. U svakodnevnim kontaktima s Bošnjacima, da se primjetiti značajan zaokret među ljudima. Bošnjacima je dosta verbalnog ratovanja, spremni su na svaki dogovor koji bi zemlju pokrenuo naprijed. Samo Sarajevo postaje zadnji i ključni problem BIH. Ne problem Hrvata i Srba. Problem cijele BIH. Svakog većinskog bošnjačkog mjesta.

Bihać i Oluju zato je ovde bolje da ne spominjemo. Jer u doba sarajevskih optužbi za agresorstvo kazivati da nije bio sve rat, i da nije bila sve mržnja, i da je bilo prihvatnih centara, i događaja gdje jedna vojska spašava narod druge vojske, u takav vakat , je li, kada Garibi Sandžaka panično spašavaju pravo na lebac beli, novim sijanjem mržnje prema Hrvatima i Srbima, nije dobro spominjat pozitivne primjere. Nadamo se da će Bošnjaci shvatiti što im se iz Sarajeva ponovno plasira.

I kad se sve sabere, tko može biti toliki idiot, pa  nasjesti na sarajevski spin, kako eto oni jesu za treći ako će se dirati Srpska, a inače nisu. Osim plaćenih sarajevskih analitičara u hrvatskoj i srpskoj koži, ima li  tko lucidan?

Radi se o propagandi čiji je jedini cilj zaustaviti svaku priču o racionalizaciji Federacije BIH. “Mi vidite imamo široko srce, pa ćemo umjesto da kažemo jasno – nismo za racionalizaciju Federacije a nismo ni za vraćanje Federacije u Daytonske okvire, al eto umjesto da pričamo o tome otvorit ćemo temu načimanja Srpske.”

A pojasniti bošnjačkoj javnosti da bi priča o načimanju Srpske, zapravo povećala Srpsku, to se ne smije. Jer prosječan Bošnjak to ne smije znati. A što prosječan Bošnjak i treba da zna? Cilj sarajeva i jeste da Bošnjak ostane prosječan, i da puno ne zapitkuje. Dok god se prosječnog Bošnjaka može uvjeriti da mu je za svo zlo ovog svijeta kriv susjed Hrvat ili Srbin, takav Bošnjak je dobar i poželjan. Bošnjak koji pita bošnjačku elitu u Sarajevu što je do sada uradila sa standardom u Bošnjaka i gdje je i do kud je dovela svoj narod takav Bošnjak je opasan. I on Sarajevu ne treba. Možda je takav Bošnjak, čak u tom slučaju onda Srbin i Hrvat! Jer pravi Bošnjak šuti, i trpi sabur neimaštine za viši cilj. Viši betonski, troetažni cilj, sarajevske kreme, na Poljinama.

Ukratko ako je našim dragim susjedima priča oko Trećeg entiteta mrska, i ako im je mrsko sve što Hrvat u FBIH pokrene kao inicijativu, zašto žele toliki suživot s tim  nedogovorljivim Hrvatom?

Nije li to malo bizarna logika? Ne dam ti ništa, al želim da si tu kraj mene. Da živimo po mom. Dok ne crkneš.

Dobro, ako je tako, hrvatski političari trebali bi razmisliti o potpunom odustajanju od priče oko Trećeg entiteta, budući da ta retorika u BIH najvećem nacioalizmu u zemlji, onom unitarnom daje krila.

Dopušta im da se pred MZ predstavljaju kako braniteli BIH iako ju ruše više nego bilo tko drugi. Il treći.

Dakle dragi hr političari, lijepo je kad pred narodom kažete Treći, al daleko je jača “politička bomba” kad pokrenete inicijativu “Federacija zauvijek”.

Izvorna, daytonska FBIH, zauvijek. Ona sa polovicom hrvatskih ministara u Vladi. Ona u kojoj nas nitko ne može preglasavati. Ona koju imamo na papiru a koju nam je OHR po sarajevskoj zamolbi i Zubakovom strahu od Haaga, oteo.

Ničeg se majorizatorska šačica oko Baščaršije, koja  ne boji, kao povratka BIH na izvorni Dayton pravnim putem. Onim putem kojim se krenulo na Ustavnom sudu. Ničeg se oni, koji godinama zavađaju Hrvate s Bošnjacima ne boje kao slova zakona.

Dakle tražite vraćanje FBIH  na početne postavke. Pa da vidimo tko to ruši Dayton. A tko je za očuvanje ovakvog narušenog Daytona.

Daleko je lakše biti tu bitku, koja je pravno utemeljena, i ovjerena međunarodnim pečatima, nego u društvu emocionalaca koji državu shvaćaju kao čitluk izlaziti s racionalnim, jeftinim i državotvornim idejama. Što ćeš ti budali pojašnjavati kako je federalizam spas za BIH kada njemu nije do BIH nego do povlastice?  Što ćeš ti njemu govoriti što je dobro za BIH kad on misli da država da to je on, da država nismo mi drugi i treći?

Ne može se čitluk političaru pojasniti što je dobro za državu, što je racionalno i kako je bolje. Čitluk političara zanima tek harač, porez i sistem u kojem je on ipak za dlaku, povlašteniji. I ako može jedan strani autoritet koji je s njim na direktnoj liniji, tako da se tradicija kmetstva u zemlji Bosni očuva.

Sve drugo za njega je kaos. I on će dići otpor protiv svakog ovovremenog sultana ako mu se povlaštenost izbije iz ruku. Tako mu  kapetana Gradaščevića. Velikog branitelja povlastica povlaštene vlastele. Ili u šali kazano, branitelja Bosne.

Poskok.info

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

General i pop zvijezda odbili uništiti ruske oklopnjake: Na Kosovu bi izbio 3. svjetski rat

  Sir Mike Jackson, britanski general koji je postao poznat po svojoj odlučnosti i hrabrosti tijekom vojne operacije na Kosovu...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -