Petak, 18 listopada, 2024

PUTIN PORUČIO TRUMPU: Washington najvažniji partner Moskve u borbi protiv terorizma

Vrlo

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je predsjedniku SAD Donaldu Trampu da Moskva vidi Washington kao svog najvažnijeg partnera u borbi protiv terorizma.

Putin i Trump razgovarali su telefonom o unapređenju suradanje između dvije zemlje u borbi protiv terorizma i važnosti izgradnje bilateralnih trgovinskih i ekonomskih veza, priopćeno je iz Kremlja.

Oba lidera podržala su ideju da se uspostavi prava koordinacija dviju država u borbi protiv “Islamske države” i drugih terorističkih organizacija u Siriji, prenosi “Sputnjik”.

Putin i Trump izrazili su spremnost za razvoj i stabilizaciju rusko-američke suradnje, te uvjerili jedan drugog da građani njihovih zemalja imaju blagonaklono mišljenje prema drugoj strani.

Osim ovih tema, dva svjetska lidera ramotrili su pitanja vezana za iranski nuklearni program, arapsko-izraelski sukob, situaciju na Korejskom poluotoku i sukobe u Siriji i Ukrajini, kao i pitanja ubrzanog nuklearnog naoružavanja.

Razgovor s Putinom trajao je oko pedesetak minuta. Zadnji su put razgovarali u studenome, kada je Putin nazvao Trumpa kako bi mu čestitao na pobjedi.

Putin i Trump će nastaviti razgovore kako bi utvrdili datum i mjesto susreta.

Američki predsjednik Donald Trump danas je iz svog uredu u društvu najbližih suradnika telefonski razgovarao i s drugim svjetskim čelnicima. Među njima i s njemačkom kancelarskom Angelom Merkel i japanskim premijerom Shinza Abeom. Najavljen je razgovor i s  francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, te premijerom Australije  Malcolmom Turnbullom.

Američki predsjednik Donald Trump kako je i bilo najavljeno obavio je telefonski razgovor s japanskim premijerom Shinzom Abeom u kojem je potvrdio puno zalaganje Sjedinjenih Država u jamčenju sigurnosti Japana, objavila je Bijela kuća. Donald Trump će 10. veljače u Washingtonu primiti japanskog premijera, a novi ministar obrane James Mattis uskoro će posjetiti Japan, dugogodišnjeg saveznika Sjedinjenih Država, dodaje se u priopćenju Bijele kuće.

Taj razgovor je vođen nekoliko dana nakon što je predsjednik Trump najavio povlačenje Sjedinjenih Država iz Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TTP), kojega je potpisnik i Japan.

Donald Trump je izazvao zabrinutost Japana kada je spomenuo moguće povlačenje američkih vojnika s juga Korejskog polutoka i iz Japana, zbog nedostatnih financijskih doprinosa dviju zemalja. Shinzo Abe prvi je strani čelnik koji se sastao s Trumpom nakon predsjedničkih izbora dok Trump još nije prisegnuo na dužnost./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Mogu li Vanga i Nostradamus pobijediti NATO?

Dolazi nam godina koja miriše na vatru, dim i proračunate podvale – 2025. U ovom velikom kazalištu sudbine, Nostradamus...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -