Subota, 19 listopada, 2024

Putin planira geostrateški prodor na Balkanu, tvrdi bivša američka veleposlanica

Vrlo

DOSADAŠNJA američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power izrazila je nadu kako će novi američki predsjednik Donald Trump uvidjeti kako nema puno osnove da se Rusiju i njezina čelnika Vladimira Putina povezuje s istinskim vrijednostima iza kojih desetljećima stoji SAD te je poručila kako griješe oni na Balkanu koji dugoročno računaju na Putinovu snagu i potporu, prenio je u četvrtak sarajevski “Dnevni avaz”.

Power, koja je u UN-u zastupala interese SAD u predsjedničkom mandatu Baracka Obame, u intervjuu sarajevskom listu kazala je kako je očevidno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu ocijenivši kako na duge staze taj plan neće uspjeti, o čemu bi trebali dobro razmisliti i političari poput Milorada Dodika koji se oslanjaju na Moskvu u svom djelovanju.

Po njenoj ocjeni, Dodik i njemu slični opasno griješe kada računaju na “Putinove mišiće” jer Rusija takvu utrku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati.

“Pogledajte ekonomske faktore i shvatite gdje će to završiti”

“Željela bih upozoriti sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju računajući uz to na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on ‘veliki vođa’ kojeg trebaju podržati: oni trebaju pogledati unaprijed na ekonomske čimbenike i shvatiti gdje će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro”, kazala je Power.

Power, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana kada je, kao izvjestiteljica s terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, ocijenila je kako je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i djelovanja bilo potpuno ispravno.

Power je izrazila nadu kako će prave procjene, temeljene na činjenicama, dovesti do toga da i predsjednik Trump prema Rusiji zauzme realistično stajalište unatoč ranijim “zbunjujućim ljubaznim izjavama” o Putinu.

“Činjenice su da je predsjednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio dio Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je plinom potrovala svoje ljude. Nema dakle puno toga u Putinovom životopisu što promiče američke interese ili američke vrijednosti”, kazala je Power poručivši kako je stoga važno da Trump u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, primjerice, što je Rusija napravila u Siriji.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Izrael izveo osam zračnih napada na Bejrut, Netanyahu najavio nastavak borbi

Izrael je izveo najmanje osam zračnih napada na Bejrut, glavni grad Libanona, dok su se napadi nastavili i na...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -