Petak, 3 svibnja, 2024

Prvi put u Sj. Irskoj protestanti u manjini

Must Read

Broj protestanata u Sjevernoj Irskoj prvi put je pao ispod 50 posto, pokazuju danas objavljeni statistički podaci. Udio protestanata u posljednjih 10 godina pao je s 53 na 48 posto, a broj katolika se povećao s 44 na 45 posto. Demografi predviđaju da bi katolici, koji su mlađi i imaju veći broj djece, mogli postati većina u zemlji.
To bi moglo predstavljati prijetnju krhkom miru u zemlji, piše Reuters. Katolici već imaju većinu u glavnom gradu Belfastu, koji ima 136.497 katolika naprema 118.856 protestanata. Katoličko stanovništvo želi da Sjeverna Irska bude dio Irske. Gubitak protestantske većine u Belfastu omogućio je nacionalističkim strankama da uklone britansku zastavu iz gradske vijećnice prvi put u sto godina.

Nacionalisti u Sjevernoj Irskoj dijele vlast s većinskim protestantskim unionistima prema mirovnom sporazumu iz 1998. Tim sporazumom okončano je nasilje koje je trajalo tri desetljeća i u kojemu je ubijeno više od 3600 ljudi. Unionisti, zahvaljujući svojoj većini, imaju pravo na mjesto premijera.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -