Četvrtak, 24 listopada, 2024

OPET NAREĐENJE S BOSFORA? Nakon profesora, ni učenici ne mogu dobiti priznanja

Vrlo
- Advertisement -


Program Ministarstva obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine “Znanjem u budućnost” podigao je prašinu u javnosti. Dio učenika tvrdi kako nisu nagrađeni jer su pohađali srednje škole u BiH koje se dovode u vezu sa Fethullahom Gulenom, čiju organizaciju Turska smatra terorističkom.
Kriva je “greška” u dopisu
Novčano su nagrađeni najbolji učenici u Federaciji Bosne i Hercegovine. Za ministricu sve je bilo po pravilu. Osim u jednom slučaju.
„Iz Županije tuzlanske jedan učenik je bio delegiran na popisu troje najboljih za srednje škole, a naziv škole bila je ‘osnovna škola’, tu se pojavila greška“, kazala je Elvira Dilberović ministrica obrazovanja Federacije BiH.
Županijsko Ministarstvo iz Tuzle pokušalo je grešku ispraviti, ali navodno nisu stigli.
„Prvog prosinca smo mi Federalnom ministarstvu proslijedili dopis jedan, poslije čega su nas obavijestili kako smo mi zakasnili“, kazala je Mersija Jahić, pomoćnica ministra obrazovanja Županije tuzlanske za Al Jazeeru.
Bez nagrade je ostao Bahrudin Trbalić. Sada američki student, pohađao je školu koja je bliska Hizmetu, organizaciji Fethulaha Gulena.
Na osnovu medalja iz svijeta kolege Bahrudina nazivaju najboljim mladim fizičarem iz Bosne i Hercegovine.
Učenici tvrde: Znamo pravi razlog
„I dok su se u Mostaru dijelile nagrade, iz Društva fizičara bih poručivali su, nedopustivo je ignorirati uspjeh najboljih učenika u ovom dijelu države“, javlja Al Jazeera.
„Smatram kako je napravljen jedan veliki propust iz nama neznanih razloga“, rekao je Benjamin Fetić iz Društva fizičara BiH .
Dva svjetska razloga, bronza i srebro s natjecanja fizičara nisu bila dovoljna Nermedinu da bude nagrađen u Bosni i Hercegovini.
Razmišlja, razlog je škola koju je pohađao. Obrazovna institucija Bosna Sema.
„Nijedan učenik iz Bosna Sema škola nije na popisu, većina je trebala dobiti nagradu, većina je osvojila medalju na međunarodnom takmičenju“, kaže mladi fizičar Nermedin Džeković.
Dvije je iz matematike donio i Zlatko. Razočaran odlazi na studije u Sjedinjene Američke Države. Nakon završenog školovanja u sarajevskoj Bosna Semi, ljut je na političare koji odlučuju o nagrađivanju mladih.
„Oni su vjerojatno htjeli napadati školu, ali oni ne napadaju samo školu nego više nas, učenike, mlade koji su se trudili. mi tri godine radimo kako bi prošli na olimpijadu i ostvarili ove rezultate“, navodi mladi matematičar, Zlatko Salko Lagumdžija./HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SELAM TI ERUDITO! Genijalan, gotovo poetski govor Gorana Grlića Radmana, jednom , kada Hrvatska bude prosvijećena zemlja, učit će se u školama

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman održao je govor na HDZ-ovom skupu u Šibeniku koji je, umjesto političke...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -