Utorak, 7 svibnja, 2024

Zbog slabe izlaznosti birača poništen referendum o izbjeglicama u Mađarskoj

Must Read

Više od 95 posto glasača stalo je na Orbanovu stranu i glasovalo protiv primitka novih izbjeglica, ali je referendum proglašen nevažećim s obzirom na to da nije ostvarena kvota od 50 posto ukupnog građanstva.
Orban je proglasio pobjedu, ali je cijeli proces proglašen bezvrijednim i nevažećim.
Orban je, bez obzira na sve, rezultate referenduma primio pozitivno te je najavio kako će sljedeće sedmice, upravo zbog prilike koju je dobio poništenjem referenduma, otići u Bruxelles kako bi osigurao da “Mađari ne budu primorani da unutar granica svoje zemlje žive s onima s kojima ne žele živjeti “.
Na referendum je izašlo svega 45 posto glasačkog tijela, a ovi rezultati bi mogli usporiti Orbanov politički impuls u Uniji, smatra bivši dužnosnik Unije Andras Biro-Nagy.
” Kako može osvojiti kulturološku kontrarevoluciju, kada nije u stanju ni uvjeriti građane da glasuju protiv jednog takvog bitnog pitanja i problema “, rekao je Biro-Nagy.
Liberali se slažu da je Orban održao referendum kako bi skrenuo pozornost građana sa svojih osobnih neuspjeha kao premijera te zemlje. Pokrenuta su pitanja o proračunu koji je korišten kako bi se referendum financirao, a Orban je siguran kako je ovaj referendum samo početak čitavog niza referenduma koji će se u Europskoj uniji održati u bliskoj budućnosti, a vezani su za sudbinu izbjeglica.
Mađarskoj je, prema kvoti EU o raspodjeli izbjeglica sa teritorije Italije i Grčke, pripalo njih 1.294. Orban je pozvao na svojevrsnu kulturološku pobunu protiv Unije pozivajući se na njeno navodno “pranje ruku” od izbjeglica.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

A ŠTA AKO JE TU BILA NEKA OSMANSKA KUPELJ? SILOVALIŠTE? MJESTO GDJE SU BIRALI ROBLJE? Bez konzultacija s merhametom krenuli radovi na rekonstrukciji križanja...

Kako je i najavljeno radovi na uređenju križanja ulica kod bivšeg hotela „Ero“ u Mostaru započeli su danas. Grad Mostar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -