Četvrtak, 24 listopada, 2024

OPET SMO VAŽNI: Kako je Dodik upalio alarme u Washingtonu i Bruxellesu

Vrlo
- Advertisement -

Bosna i Hercegovina, siromašna i kronično podijeljena balkanska država, nalazi se pred novom prijetnjom,piše New York Times.
U nedjelju će vlada bosanskih Srba pogaziti odluke Ustavnog suda, SAD-a i Europske unije, održavanjem referenduma o 9. siječnju kao prazniku. Ovaj datum, koji je ujedno i vjerski praznik pravoslavaca, posvađao je ionako posvađanu zemlju jer se na taj datum obilježava jednostrana odluka bosanskih Srba da proglase neovisnost od BiH 1992. godine, što je bio i jedan od glavnih razloga za krvavi rat, koji je završen 1995. godine potpisivanjem Daytonskog sporazuma.
Uvod u neovisnost RS
Analitičari strahuju da bi referendum mogao biti uvod u otcjepljenje Republike Srpske, što je izravno kršenje Daytonskog sporazuma.
Ranije ove sedmice, predstavnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Turske i SAD-a, koji sjede u tijelu koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma, upozorili su da “neće biti nikakvog prekrajanja mapa BiH”.
“Ovaj referendum otvara Pandorinu kutiju u BiH, ali i cijelom Balkanu. Ukoliko se referendum provede, poslaće poruku Bošnjacima da se Dejton ne primjenjuje, a oni neće pristati na cijepanje BiH “, kaže za New York Times Srećko Latal, regionalni urednik BIRN-a.
Najgori mogući scenarij
Gledajući najgori mogući scenarij, Latal upozorava da bi Bošnjaci “mogli uzeti oružje u ruke i braniti zemlju, kao što su učinili 1992. godine. Ipak, postoji malo volje za novim ratom “, dodao je Latal.
Dolijevajući ulje na vatru, nekadašnji general Armije BiH Sefer Halilović rekao je da će RS nestati ukoliko se referendum provede.
Susjedna Srbija, koja pokušava ući u Europsku uniju i koja je poduzela određene korake kako bi se pomakla od horora balkanskih ratova, ne podržava referendum, ali ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je poručio kako Srbija neće dozvoliti uništenje RS ukoliko bude napadnuta.
Dok su se SAD zabavile oko predsjedničkih izbora, a Europska unija muku muči s egzistencijalnim problemima, Latal upozorava da je Zapad “zaboravio” Bosnu, “što je ostavilo vakum koji je popunila Rusija, čiji veleposlanik u Sarajevu podržava bosanske Srbe, kao i Turska, koja traži snažniji utjecaj na Balkanu preko Bošnjaka.
Dodik upalio alarme
putin-dodik-fonet-1024x692
Predsjednik RS Milorad Dodik treba se danas sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi, što je upalilo alarme u Washingtonu i Bruxellesu, piše New York Times, te se potom dotiče i aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji.
U utorak je Europska komisija primila zahtjev za članstvo BiH u EU, ali gledajući ekonomsku i političku situaciju u ovoj zemlji, članstvo EU je desetljećima daleko.
Petr Pavel, češki general i predsjedik NATO-vog vojnog komiteta rekao je u subotu da je zapadni Balkan “daleko od stabilnog”. Postoje strahovi da bi situacija u cijeloj regiji mogla eskalirati, te se članstvo EU zaista čini daleko.
Nestrpljenje u Srbiji
U Srbiji raste nestrpljenje zbog sporog procesa pridruživanja EU, a gospodarstvo zemlje je drhtavim nogama.
Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo neovisnost od Srbije, muku muči sa slabim institucijama, korupcijom i prijetnjom islamskog terorizma. U Makedoniji vlada podjela i politička kriza.
Ipak, i pored svega, Latal smatra da Zapad sebi ne može priuštiti da ignorira zbivanja u BiH.
“Zapad je izgleda zaboravio lekcije iz prošlosti, a Bosna može opasno destabilizirati regiju. Rizik je velik da se ne ponovi ista pogreška iz početka 90-tih godina kada je Zapad podbacio u pokušaju da se spiječi krvavi raspad bivše Jugoslavije “, dodao je.
Autor: (MD)

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Sjevernokorejski vojnici na ruskoj obuci – hoće li u rat s Rusima ili su tu samo ‘turistički’?

Bijela kuća je objavila da se najmanje 3000 sjevernokorejskih vojnika trenutno nalazi na obuci u istočnoj Rusiji, ali još...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -