Utorak, 7 svibnja, 2024

FRANCUSKA U Parizu uhićene tri radikalizirane žene koje su planirale napad

Must Read

Jedna od triju žena uhićenih u vezi s automobilom punim plinskih boca koji je pronađen u blizini pariške katedrale Notre Dame, ranjena je u četvrtak navečer južno od Pariza tijekom privođenja pri čemu je ozlijeđen i policajac, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova i dodao da su žene vjerojatno planirale napad.
“Te tri žene u dobi od 39, 23 i 19 godina radikalizirale su se, bile su fanatici i najvjerojatnije su planirale vrlo skoro izvesti opasno nasilno djelo”, rekao je ministar Bernard Cazeneuve u izjavi koju je prenosila televizija.
Ministar je rekao da je žena koja je ubola policajca tijekom uhićenja kći vlasnika automobila u kojem su bile pronađene plinske boce.
Vlasnik automobila, koji je u svojoj prošlosti bio gorljivi širitelj islama, pušten je u utorak nakon saslušanja. Još četiri osobe uhićene su u sklopu istrage.
Plinske boce prijavljene u nedjelju
U nedjelju je zaposlenik jednog pariškog bara primijetio plinsku bocu na sjedalu parkiranog automobila s upaljenim pokazivačima smjera i bez registarskih pločica. Boca je bila prazna, ali je policija u prtljažniku pronašla još pet punih plinskih boca bez detonatora, rekao je izvor blizak istrazi.
Automobil je bio parkiran u uličici blizu Seine, preko puta katedrale Notre-Dame koju posjećuju tisuće vjernika i turista.
Pariško državno odvjetništvo za slučajeve terorizma pokrenulo je predistragu zbog zločinačkog udruživanja radi terorističkih napada. Istragom se nastoji utvrditi jesu li boce trebale poslužiti za izvođenje napada.
Slučaj je u Francuskoj, gdje traje izvanredno stanje, shvaćen ozbiljno, gotovo dva mjeseca nakon napada u Nici u kojemu je život izgubilo 86 ljudi. Francuska je suočena s terorističkom prijetnjom visokog stupnja otkako su od siječnja 2015. zaredali džihadistički napadi s gotovo 240 mrtvih, a za većinu je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS) koja tako želi kazniti Francusku zbog njezina sudjelovanja u međunarodnoj koaliciji koja se protiv te skupine bori u Siriji i u Iraku./Hina

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -