Četvrtak, 2 svibnja, 2024

NSRS Ustavnom sudu BiH danas šalje odgovor na zahtjeve da se referendum stavi van snage

Must Read

Odluka o tome hoće li referendum o Danu RS – a biti održan ovisi od Ustavnog suda BiH. Ključne odluke morat će donijeti u narednim tjednima. Prije svega razmatrat će zahtjev NSRS-a za preispitivanje odluke kojim je taj sud u studenom prošle godine obilježavanje dana RS-a proglasio neustavnim.
Ukoliko Ustavni sud BiH odbaci taj zahtjev vjerovatno će biti jednostavnije pretpostaviti odluku suda o zahtjevu predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Safeta Softića i Šefika Džaferovića da se odluka NSRS-a o referendumu stavi izvan snage.
Ako ipak Ustavni sud prihvati zahtjev NSRS-a i poništi svoju prethodnu odluku o neustavnosti Dana RS-a, sve se vraća na početak, a po tome održavanje referenduma ne bi ni imalo smisla.
Paralelno s novim zahtjevima Ustavnom sudu BiH Povjerenstvo za provedbu referenduma u RS-u redovito zasjeda svake sedmice. Danas će biti održan sastanak s predsjednicima općinskih povjerenstava za referendum.
S druge strane predsjednik RS-a Milorad Dodik u petak je izjavio da bez obzira na činjenici što Centralna izborna komisija ne želi dostaviti podatke iz središnjeg biračkog popisa Povjerenstvu za referendum i bez obzira na mogućnost da Ustavni sud donese odluku o zabrani održavanja referenduma, ništa ne može spriječiti da se najavljeni referendum i održi.
U jeku predizborne kampanje i zategnutih političkih odnosa u narednom periodu sve ovisi od Ustavnog suda BiH, jer na nedavnoj sjednici Vijeće za provedbu mira u BiH nije donijelo ništa konkretno osim što je pozvalo RS da ne održava referendum.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mreža mira BIH i USAID promoviraju ustaštvo i silovanja logorašica. Na taj način brutalno sramote životno djelo velikog Gorana Bubala

  Goran Bubalo bio je anđeo mira i pomirenja u našoj zemlji. Rođen je 1972. godine u Čapljini. Posebno je detaljno bio...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -