Published On: Pon, ruj 5th, 2016

NSRS Ustavnom sudu BiH danas šalje odgovor na zahtjeve da se referendum stavi van snage

Odluka o tome hoće li referendum o Danu RS – a biti održan ovisi od Ustavnog suda BiH. Ključne odluke morat će donijeti u narednim tjednima. Prije svega razmatrat će zahtjev NSRS-a za preispitivanje odluke kojim je taj sud u studenom prošle godine obilježavanje dana RS-a proglasio neustavnim.
Ukoliko Ustavni sud BiH odbaci taj zahtjev vjerovatno će biti jednostavnije pretpostaviti odluku suda o zahtjevu predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Safeta Softića i Šefika Džaferovića da se odluka NSRS-a o referendumu stavi izvan snage.
Ako ipak Ustavni sud prihvati zahtjev NSRS-a i poništi svoju prethodnu odluku o neustavnosti Dana RS-a, sve se vraća na početak, a po tome održavanje referenduma ne bi ni imalo smisla.
Paralelno s novim zahtjevima Ustavnom sudu BiH Povjerenstvo za provedbu referenduma u RS-u redovito zasjeda svake sedmice. Danas će biti održan sastanak s predsjednicima općinskih povjerenstava za referendum.
S druge strane predsjednik RS-a Milorad Dodik u petak je izjavio da bez obzira na činjenici što Centralna izborna komisija ne želi dostaviti podatke iz središnjeg biračkog popisa Povjerenstvu za referendum i bez obzira na mogućnost da Ustavni sud donese odluku o zabrani održavanja referenduma, ništa ne može spriječiti da se najavljeni referendum i održi.
U jeku predizborne kampanje i zategnutih političkih odnosa u narednom periodu sve ovisi od Ustavnog suda BiH, jer na nedavnoj sjednici Vijeće za provedbu mira u BiH nije donijelo ništa konkretno osim što je pozvalo RS da ne održava referendum.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x