Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Sretan vam nelegalni Dan državnosti BiH!

Must Read

SARAJEVO – Na današnji dan 25. studenog 1943. godine vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH u Mrkonjić Gradu donijeli su odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine granice, te je definirali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu nekadašnje Jugoslavije.

Odluka je nakon četiri dana potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu. Nakon oslobođenja 1945. godine, Bosna i Hercegovina je dobila grb i zastavu, koji su bili njeni simboli sve do 1992. godine.

Iako se često u bošnjačkim krugovima  citira famozna rečnica sa ZAVNOBIHA kako je BIH i srpska, i hrvatska i muslimanska,  a koja se navodi kao vizionarska činjenica je da su Bošnjaci, tada kao Muslimani, u Jugoslaviji nacionalno priznati znatko kasnije. Što opet dovodi u pitanje sam ZAVNOBIH.

Referendumom za nezavisnost održanom od 28. veljače do 1. ožujka 1992. godine kojim su praktički dva naroda preglasala treći u skladu sa standardima međunarodne zajednice ali u neskladu sa samim ZAVNOBIH-om budući da se jedan narod, na tom referendumu nista nije pitao, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. svibnja 1992, postala je ravnopravnom članicom UN-a, kada je i postavljena zastava s ljiljanima ispred sjedišta UN-a na East Riveru u New Yorku a zemlja zbog gaženja osnovnog načela ZAVNOBIH-a ušla u rat. I danas traju pravne nedoumice je li taj referendum o nezavisnosti uopće bio legalan budući da na njemu nije sudjelovao jedan od tri BH naroda.

Uslijedilo je krvavi građanski rat u BiH i rat za njezinu obranu okončan je američkom vojnom intervencijom u RH i BIH, dok je formalno pravo kao kraj rata naveden Općim okvirni sporazum za mir, parafiran 21. studenog 1995. godine u američkoj zrakoplovnoj bazi u Daytonu

Ovim povodom Poskok.info čestita svima koji slave dan državnosti, makar bio nelegalan on može biti zajednički dan državnosti svim trima narodima u BIH.

 

Uskoro opširnije…

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

PENAVA: Ako se ne dogovorimo s HDZ-om, otvoreni smo i za nove izbore

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava izjavio je u četvrtak da je stranka, u slučaju da ne dođe do...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -