Nedjelja, 28 travnja, 2024

IZ VREMENA MEKIH GRANICA: Na brdu Turbek u Mađarskoj našli Sulejmanov grob?

Must Read
Brdašce Turbek na rubu mađarskog gradića Sigeta dugo vremena bilo je poznato samo po vinogradima i pašnjacima. Ipak, turbulentna prošlost ovog mjesta počela je izlaziti na površinu, a istraživači i turisti hrle na brdo na kojem su se odigrali događaji koji su promijenili europsku povijest.
Mađarski i turski istraživači koji rade na Turbeku vjeruju da su konačno pronašli grobnicu sultana Sulejmana Veličanstvenog, najvećeg vladara Osmanskog carstva koji je umro u Sigetu 1566. godine, javlja Al Jazeera.

Sulejman je preminuo prirodnom smrću dva mjeseca prije svog 72. rođendana, i to samo nekoliko sati prije nego što je njegova vojska osvojila zamak Siget, čemu je prethodila krvava bitka.
Kako bi spriječili da vijest o sultanovoj smrti naruši moral vojske, Sulejmanovi bliski suradnici odlučili su njegovo tijelo prokrijumčariti natrag u Konstantinopol, gdje je trebao biti pokopan.
Međutim, vrijeme je bilo toplo, a put predugačak da bi se prenijelo tijelo mrtvaca, zbog čega su, prema legendi, sultanovo srce i ostale organe izvadili i pohranili u zlatnom kovčegu na mjestu gdje je preminuo.
U narednim godinama, podignuto je svetište oko kojeg se razvilo naselje Turbek – po turskoj riječi “turbe” što znači grobnica.
Kada su Habsburgovci osvojili to područje 1680. godine, ovaj simbol osmanskog osvajanja sravnili su sa zemljom i tijekom stoljeća, lokacija Sulejmanove grobnice postala je predmetom nagađanja i rasprava.

In the Hungarian town of Szigetvar archeologists search of the heart of Suleiman the Magnificenthttp://www.nytimes.com/2016/07/15/world/europe/townspeople-and-treasure-hunters-in-hungary-search-for-a-sultans-buried-heart.html?_r=0 

Searching for the remains of the Ottoman sultan Suleiman the Magnificent near Szigetvar, Hungary.

Townspeople and Treasure Hunters in Hungary Search for a Sultan’s Buried Heart

Residents of Szigetvar hope the discovery of a 16th-century encampment from the last days of Suleiman the Magnificent could spell a revival for their town.

nytimes.com

Profesor geografije Norbert Pap sa Sveučilišta u Pečuhu, koji je pronašao lokaciju na kojoj se vrše iskopavanja, kaže da je shvatio da se lokacija grobnice mora nalaziti na višoj i udaljenijoj točki od zamka Siget, suprotno onome što navode drevni izvori.
Prije dvije godine napravljena je analiza terena koja je potvrdila teoriju profesora Papa.
– Lani su iskopani temelji četvrtaste građevine koja je identificirana kao Sulejmanova grobnica. Ove godine iskopana je džamija i derviško svetište. Pronađene kovanice, noževi, ostaci keramike, cijevi… sve potvrđuje dosadašnju teoriju – kazao je profesor Ali Uzay Peker sa Sveučilišta u Ankari.
To je prema Pekerovom mišljenju definitivan dokaz da se zaista radi o grobnici najvećeg turskog Sulejmana, jer povijesni izvori u kojima je opisana spominju upravo da su se ova dva zdanja nalazila pored.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Neonacistička austrijska mržnja prema Srbima drži slučajeve zločina Al Qaede nad Hrvatima u ladicama. Evo zašto…

Nisu to Sri htjeli niti planirali, ali sudbina povijesti je htjela da Austrija koja je počela Prvi Svjetski rat...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -