Published On: Pet, kol 19th, 2016

IZ VREMENA MEKIH GRANICA: Na brdu Turbek u Mađarskoj našli Sulejmanov grob?

Brdašce Turbek na rubu mađarskog gradića Sigeta dugo vremena bilo je poznato samo po vinogradima i pašnjacima. Ipak, turbulentna prošlost ovog mjesta počela je izlaziti na površinu, a istraživači i turisti hrle na brdo na kojem su se odigrali događaji koji su promijenili europsku povijest.
Mađarski i turski istraživači koji rade na Turbeku vjeruju da su konačno pronašli grobnicu sultana Sulejmana Veličanstvenog, najvećeg vladara Osmanskog carstva koji je umro u Sigetu 1566. godine, javlja Al Jazeera.

Sulejman je preminuo prirodnom smrću dva mjeseca prije svog 72. rođendana, i to samo nekoliko sati prije nego što je njegova vojska osvojila zamak Siget, čemu je prethodila krvava bitka.
Kako bi spriječili da vijest o sultanovoj smrti naruši moral vojske, Sulejmanovi bliski suradnici odlučili su njegovo tijelo prokrijumčariti natrag u Konstantinopol, gdje je trebao biti pokopan.
Međutim, vrijeme je bilo toplo, a put predugačak da bi se prenijelo tijelo mrtvaca, zbog čega su, prema legendi, sultanovo srce i ostale organe izvadili i pohranili u zlatnom kovčegu na mjestu gdje je preminuo.
U narednim godinama, podignuto je svetište oko kojeg se razvilo naselje Turbek – po turskoj riječi “turbe” što znači grobnica.
Kada su Habsburgovci osvojili to područje 1680. godine, ovaj simbol osmanskog osvajanja sravnili su sa zemljom i tijekom stoljeća, lokacija Sulejmanove grobnice postala je predmetom nagađanja i rasprava.

In the Hungarian town of Szigetvar archeologists search of the heart of Suleiman the Magnificenthttp://www.nytimes.com/2016/07/15/world/europe/townspeople-and-treasure-hunters-in-hungary-search-for-a-sultans-buried-heart.html?_r=0 

Searching for the remains of the Ottoman sultan Suleiman the Magnificent near Szigetvar, Hungary.

Townspeople and Treasure Hunters in Hungary Search for a Sultan’s Buried Heart

Residents of Szigetvar hope the discovery of a 16th-century encampment from the last days of Suleiman the Magnificent could spell a revival for their town.

nytimes.com

Profesor geografije Norbert Pap sa Sveučilišta u Pečuhu, koji je pronašao lokaciju na kojoj se vrše iskopavanja, kaže da je shvatio da se lokacija grobnice mora nalaziti na višoj i udaljenijoj točki od zamka Siget, suprotno onome što navode drevni izvori.
Prije dvije godine napravljena je analiza terena koja je potvrdila teoriju profesora Papa.
– Lani su iskopani temelji četvrtaste građevine koja je identificirana kao Sulejmanova grobnica. Ove godine iskopana je džamija i derviško svetište. Pronađene kovanice, noževi, ostaci keramike, cijevi… sve potvrđuje dosadašnju teoriju – kazao je profesor Ali Uzay Peker sa Sveučilišta u Ankari.
To je prema Pekerovom mišljenju definitivan dokaz da se zaista radi o grobnici najvećeg turskog Sulejmana, jer povijesni izvori u kojima je opisana spominju upravo da su se ova dva zdanja nalazila pored.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>